Pátek, 29. března 2024

Děti odpočívají u školy na čtvrt milionu vršků

Děti odpočívají u školy na čtvrt milionu vršků
Prostějov Lavička vyrobená z průmyslového odpadu láká k odpočinku obyvatele nejlidnatějšího prostějovského sídliště a žáky školy vMelantrichově ulici. Právě před její budovu ji za pomoci dětí namontoval místní ekologický aktivista Jan Navrátil.
" Lavička je vyrobena recyklací polypropylenových vršků z PET lahví," upřesnil Navrátil. " Od března do června je sbírali žáci mateřských, základních a středních škol z celého prostějovského okresu. Připojili se k nim i zaměstnanci některých úřadů. Podařilo se nám shromáždit zhruba čtvrt milionu vršků. Vážily asi půl tuny," dodal Navrátil s tím, že celá akce proběhla v rámci projektu Zdravé město Prostějov.
K výrobě recyklované lavičky použila zpracovatelská firma i PET láhve, obalové fólie či kanystry. " Vršky však byly nepostradatelné pro pojivové schopnosti polypropylenu, ze kterého jsou vyrobeny. Zajímavé je, že po roztavení zbělají. Smícháním s ostatními plasty pak ale vznikne pouze černá nebo hnědá hmota," poznamenal Navrátil.
S usazením lavičky do půdy pomáhaly dospělým iděti , které vršky sbíraly. " Třeba je tenhle kousek zrovna můj," obhlížel lavičku zkoumavě sedmiletý Honzík, který do sbírání zapojil celou rodinu.
Zdroj:Olomoucký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů