Pátek, 29. března 2024

Kraj přidá na třídění další milion

Kraj přidá na třídění další milion
Od září funguje v Sedlčanských technických službách, a.s., sběrný dvůr. Do konce listopadu v areálu vyroste další hala - překládací a skladovací stanice na vytříděný a slisovaný papír a plast. Kraj výstavbu podpoří dalším milionem korun.

MARIE BŘEŇOVÁ

Sedlčany - Příbramsko prý ve třídění odpadu pokulhává za středočeským průměrem. Sběrný dvůr v Sedlčanech, který je od září v provozu, může alespoň statistiku v regionu vylepšit. Velkopacitní kontejnery na rampě se již slibně plní plasty, papírem, sklem, kovy i kompostovatelným odpadem. Legálně je možné se tu zbavit i běžného odpadu domácnosti, který je veden jako nebezpečný. Od vysavače, ledničky, televize, přes brzdové kapaliny, pneumatiky, až po zářivky, monočlánky a autobaterie. Výstavba vyšla na více než dva miliony korun a podílely se na ní kraj, město a technické služby. Miroslava Jeřábková, zaměstnankyně Technických služeb Sedlčany, a.s., uvedla, že do konce listopadu bude v areálu připravena ještě další hala, která bude využita jako překládací a skladovací stanice na již vytříděný a slisovaný plast a papír. "Hala bude vybavena lisem," řekla Jeřábková s tím, že kraj z fondu životního prostředí přislíbil uvolnit milionový grant. Technické služby budou mít na akci spoluúčast ve výši 600 tisíc korun - z toho pořízení lisu vyjde přibližně na 340 tisíc.

Do dvora s "občankou"

Sběrný dvůr má provozní řád. Zastupitelstvo schvalovalo 20. září ještě ceník pro jednotlivé složky nebezpečného odpadu a stanovilo, jaké množství sem mohou obyvatelé Sedlčan ukládat zdarma. Jeřábková upozornila, že do sběrného dvora patří i pneumatiky. Náklady na odevzdání budou podle velikosti od 1,50 do 2,50 korun a množství bude jako u dalšího nebezpečného odpadu limitováno. "Povedeme jmennou evidenci. U každého, kdo přiveze odpad do sběrného dvora, zapíšeme podle občanského průkazu kromě jména i adresu a budeme vyžadovat podpis toho, kdo jej odevzdal," řekla Jeřábková. Podnikatelé musí pro přesnou evidenci poskytnout zase název a sídlo firmy, uvést její inventární číslo organizace a daňové inventární číslo organizace. Proti podpisu dostane podnikatelský subjekt doklad o tom, co do sběrného dvora odpad přivezl.

Některé oleje neberou

"Myslím si, že zájem o sběrný dvůr bude. Je to jedna z cest, jak prodloužit životnost skládky v Kosově Hoře a jak zabránit tomu, aby u popelnic nebyly po neděli věci, které tam nemají co dělat," řekla Jeřábková. Sběrný dvůr, který zatím obsluhuje pouze František Němec, má provozní dobu v pondělí a ve středu od devíti do 17 hodin, v úterý, ve čtvrtek a v pátek od 8 do 14.30 hodin a v sobotu od 8 do 11 hodin. "Náš pracovník odmítne odpad, který nemáme povolen provozním řádem,"upozornila Jeřábková. Může jít o některé specifické odpady vznikající při činnosti firmy. Zákazník tu neuspěje například s hydraulickým olejem. Bez problémů tu ale odevzdá oleje syntetické, motorové, převodové a mazací.

Rodiny mají bonus

Ředitel Technických služeb Sedlčany Jiří Daněk uvedl, že zastupitelstvo schválilo výše poplatků za nebezpečný odpad. Rozhodlo i o tom, že domácnost v Sedlčanech, která má celoroční známku na popelnici, dostane bonus - tedy finanční limit, do jehož vyčerpání nebude muset ve sběrném dvoře za nebezpečný odpad nic platit. "Na tento čtvrtek pořádáme pro starosty Sdružení obcí Sedlčanska Den otevřených dveří. Chceme jim představit areál, rozebrat s nimi celou problematiku třídění odpadu a nastínit jim kalkulaci, pokud by sběrný dvůr chtěli využívat,"dodal Daněk.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů