Středa, 24. dubna 2024

Dým z hořící skládky pokryl část Kroměřížska

Dým z hořící skládky pokryl část Kroměřížska
Nětčice, Kroměříž Do mlhavého a zapáchajícího rána se včera probudili lidé z několika obcí kroměřížského regionu. Zdrojem nepříjemného zápachu a kouře byla skládka u obce Nětčice poblíž Zdounek, kde vypukl rozsáhlý požár uskladněného odpadu. Z místa už od středečního odpoledne vycházel hustý kouř, který se vlivem povětří roznesl po širokém okolí. Kvůli požáru dokonce zasedal i kroměřížský krizový štáb. Hygienická měření naštěstí nepotvrdila, že by do ovzduší unikly nebezpečné látky, přesto ale štáb vydal pokyn, aby lidé v postižených oblastech raději nechodili ven a neotvírali okna.
Na místo vyrazila jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže, přijeli ale i profesionálové z Holešova a jednotky dobrovolných hasičů z Kroměříže, Zdounek a Hulína. Podle mluvčího Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje Iva Mitáčka bylo nasazeno celkem sedm cisteren." Až do včerejšího odpoledne museli hasiči na místě zajistit soustavnou kyvadlovou dopravu vody," informoval mluvčí. Ani za pomoci hektolitrů vody ale nebylo možné rozsáhlý požár uhasit. Oheň vypukl na návětrné straně a vítr ho stále rozdmýchával.
Nebezpečně vyhlížející a zapáchající dým, který pokryl nejen nedaleké Nětčice, Rataje, Šelešovice, ale v menší koncentraci dokonce i více než deset kilometrů vzdálenou Kroměříž, byl příčinou mimořádného zasedání krizového štábu kroměřížské radnice." U pozornili jsme starosty postižených obcí, aby občané nevycházeli ven a neotevírali okna," vysvětlil Vladimír Pitner, ředitel kroměřížských hasičů a člen krizového štábu. Zároveň byli na skládku přivoláni odborníci z krajské hygienické stanice." Měření na místě neprokázalo přítomnost nebezpečných látek. Do ovzduší unikly pouze látky, které běžně vznikají při hoření, především oxid uhelnatý v malých hodnotách," ujistil mluvčí hasičů.
Událost znepokojila i ekology. " Požáry skládky mohou být nebezpečné. N ikdo totiž neví, co je tam uloženo. P roto je dobré učinit každé opatření, které se nabízí," upozornil vedoucí kroměřížského odboru životního prostředí Tomáš Chutný. Dodal, že uskladněný materiál nešlo hasit vodou, ale jinými materiály. To potvrdil i šéf kroměřížských hasičů, podle kterého krizový štáb po poradě s odborníky rozhodl, že požár bude zlikvidován zavezením zeminou a následným udušením." Tím se zabrání přístupu kyslíku. Zdá se, že je to opatření účinné," informoval včera odpoledne přímo z místa Vladimír Pitner.
Lidé ze zakouřených oblastí byli nezvyklým zápachem znepokojeni. " Ráno byla asi nějaká inverze, protože se dým držel při zemi a byl cítit i tady v Kroměříži. N ikdo ale nevěděl, odkud pochází," poznamenal Mirek Kalvoda.
Ještě včera večer na místě zůstaly jako dozor jednotky dobrovolných hasičů a podle Mitáčka se s jejich nasazením počítá až do nočních hodin.
Zdroj:Zlínské noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů