Pátek, 29. března 2024

Brňané si začínají zvykat na třídění odpadu

Brňané si začínají zvykat na třídění odpadu
Sklo a lahve separují už déle, plasty a textil jdou pomaleji

Obyvatelé jihomoravské metropole si začínají zvykat na třídění odpadu. Zatímco sklo a lahve třídili už v minulosti, na separaci plastů či textilu si zvykají pomaleji.

V roce 2001 vytřídili Brňané 231 tun PET lahví, v roce 2002 už to bylo 303 tun a loni 364 tun PET lahví.
"Situace se rozhodně zlepšuje, v kontejnerech je tříděného odpadu čím dál více, veliký nárůst zaznamenala také sběrná střediska. Ve srovnání se Švýcary se máme stále co učit, pořád se nám ještě stává, že při vysypávání kontejnerů cinkají v odpadu lahve," řekl Právu Karel Peroutka, ředitel společnosti Spalovna a komunální odpady (SAKO) Brno.
Jinak jsme ale na tom podle Peroutky lépe než Francouzi. "Co se v Brně vytřídí, to se i využije," uvedl Peroutka. Například sklo se vozí přímo do společnosti Vetropack Moravia.

Na sídlištích lidé málo respektují pokyny

"Někteří lidé však do skla hážou i keramiku. Jeden talíř dokáže znehodnotit celou várku," řekl Peroutka. Společnost pak sráží za znehodnocený vytříděný dopad spalovně peníze.
Podle Marcely Jarošové z odboru životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu Jihomoravského kraje vzniká problém s tříděním odpadu převážně v hustě obydlených území, jako jsou sídliště, kde je málo shromažďovacích nádob, lidé také nerespektují pokyny na kontejnerech.
"U PET lahví jsme na nule, papír je mírně ziskový - ten nebývá tak často znehodnocen, vytříděný textil se používá především pro humanitární účely," vysvětlil Peroutka. Vytříděný papír odebírají dvě papírny - v Brně a Předkláštěří na Brněnsku. Třídění odpadů je finančně náročné, například sběr skla dotuje podle Peroutky město, které navíc dává zhruba 50 miliónů korun i na provoz sběrných dvorů.

Postaví dotřiďovací linku

Vytříděné odpady se musí před novým použitím upravit - tedy dotřídit a zpracovat. "Kvalitnější separaci odpadů by měla zajistit nová dotřiďovací linka, kterou SAKO postaví v rámci rekonstrukce celé spalovny, zprovozněna by měla být v prvních měsících roku 2007. Linka zaručí větší čistotu, a tedy i větší zisk od odběratelů," podotkl Peroutka. V roce 2003 obyvatelé Brna vytřídili 1660 tun papíru a 1322 tun skla.
Množství vytříděného papíru, plastů i skla se rok od roku zvyšuje i na území celého Jihomoravského kraje.

Na jihu Moravy se nejvíc třídí papír

Podle údajů krajského úřadu se na jižní Moravě nejvíce třídí papír, například v loňském roce to bylo 60 tisíc tun. Celkem lidé na jižní Moravě v roce 2003 vytřídili 88 tisíc tun různých druhů surovin z celkového počtu 331 tisíc tun odpadu. Podle plánů by lidé měli v roce 2010 třídit až 35 procent komunálního odpadu. Odpad separují téměř všechna větší města v regionu, Brno má kontejnery na sběr textilu, Vyškov a Hodonín na třídění nápojových kartónů, suť nebo nebezpečné látky vozí lidé do sběrných středisek.
Aby se lidé naučili odpad třídit, pořádá SAKO různé propagační programy například na školách. "Organizujeme Dny otevřených dveří, účelnost třídění odpadu vysvětlujeme i prostřednictvím tisku," dodal Peroutka.
Počátkem července zahájil kraj projekt Recyklace a úplné zneškodnění výrobků domácího chlazení z území Jihomoravského kraje. Jeho cílem je odstranit vyřazené ledničky s obsahem freonů. Akce potrvá až do března 2006.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů