Pátek, 29. března 2024

Skončil projekt na zlepšení kvality integrovaných povolení

Skončil projekt na zlepšení kvality integrovaných povolení
Roční twinningový projekt Phare "Posílení implementace integrované prevence a omezování znečištění (IPPC)" v celkové hodnotě 0,55 milionu eur, který byl zahájen v srpnu 2003, byl dokončen v červnu. Britské a nizozemské orgány působící v oblasti životního prostředí se v jeho průběhu podělily se svými českými kolegy o zkušenosti, které mají s udělováním povolení podnikům. Hlavní náplní projektu bylo písemné vypracování obecných zásad pro nejdůležitější otázky řešené při implementaci IPPC, například při přezkoumávání povolení a hodnocení přeshraničních vlivů. Byly také uspořádány tři semináře, kterých se účastnilo až 80 zástupců hlavních subjektů podílejících se na vydávání integrovaných povolení. Semináře se zabývaly složitějšími stránkami povolování, například stanovováním nejlepších dostupných technik (BAT) pro průmyslová zařízení a zajišťováním toho, aby podmínky, které jsou uvedeny v povoleních, představovaly jasná, jednoznačná, vyn! utitelná a bezpečná zlepšení v oblasti životního prostředí.

Jako "vzorový" byl vypracován návrh integrovaného povolení pro elektrárnu ČEZ Prunéřov. Proces povolování byl příkladem spolupráce partnerů (Krajského úřadu Ústeckého kraje a ČEZ) nezbytné k včasnému vypracování návrhu povolení.

Projekt byl proveden konsorciem nizozemských organizací (Agentura na ochranu životního prostředí DCMR Rotterdam, Provincie Jižní Holandsko a Infomil) a britské Agentury pro životní prostředí.
Zdroj:Odpady
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů