Pátek, 29. března 2024

Češi produkují stále více odpadků

Češi produkují stále více odpadků
Češi si žijí čím dál lépe. Důkazem je i to, že rok od roku přibývá odpadků, které lidé vyhodí do popelnic a kontejnerů. Obyvatelé mají více peněz, nakupují více zboží a vyhazují více odpadků, obalů od elektroniky či plastových láhví.
"Produkce komunálních odpadů od roku 1995 neustále mírně roste," konstatuje Zpráva o životním prostředí v roce 2003, kterou včera schválila vláda.
Zatímco v roce 1999 evidovaly úřady zhruba 3,6 miliónu tun komunálního odpadu, loni už to bylo o milión více. Znamená to, že každý občan loni vyhodil do koše zhruba 460 kilogramů odpadků.
Česko ovšem ještě zaostává za Rakouskem či Německem, kde průměrný občan podle loňské zprávy Evropské ekologické agentury vyprodukuje více než půl tuny odpadků. Naopak třeba ve Švédsku vyhodí tamní obyvatel 428 kilogramů odpadu a na Slovensku 316 kilogramů.
"Trend zvyšování množství komunálního odpadu není nijak překvapivý, i když by tomu tak nemuselo být," říká Vojtěch Kotecký z ekologického Hnutí Duha. Dodal, že se tomu dá bránit třeba prevencí vzniku odpadů, například používáním vratných láhví místo jednorázových plastových.
Podle obchodníků ovšem lidé nealkoholické nápoje ve skle nechtějí a raději si kupují pití v plastu. Například v Delvitě nedosahuje podíl prodeje minerálek a limonád ve skle ani jedno procento na celkovém prodeji tohoto sortimentu.
Ačkoli přibývá komunálního odpadu, zvyšuje se i množství, které lidé každoročně roztřídí. I tak je to stále málo, Evropská unie nutí Česko, aby se ve třídění výrazně "polepšilo".
Loni každý občan vytřídil něco přes dvacet osm kilogramů papíru, skla a plastů. Aby republika splnila svůj závazek Evropské unii, musí v roce 2008 vytřídit asi čtyřicet kilogramů.
Vytříděný odpad je nezbytným předpokladem k tomu, aby se suroviny mohly znovu využít a neskončily na skládkách nebo ve spalovně.
"Na skládky je stále ukládáno šedesát dva procent komunálních odpadů," upozorňuje aktuální Zpráva o životním prostředí v loňském roce.
Zatímco v letech 1999 až 2002 rostlo každoročně množství vytříděného odpadu v průměru o sedmatřicet procent, loni se tempo výrazně zpomalilo. I díky mohutné reklamní kampani se zdá, že letos vytříděného odpadu znovu začíná výrazně přibývat.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů