Čtvrtek, 28. března 2024

Liberecká spalovna chce pálit odpad dovezený z Německa

Liberecká spalovna chce pálit odpad dovezený z Německa

LIBEREC - Liberecká spalovna chce spalovat komunální odpad dovezený z Německa. Na ministerstvu životního prostředí už leží žádost o povolení dovozu 6000 tun odpadu od společnosti z Mnichova. Novináře o tom informovali zástupci ekologických organizací Děti Země a Lidé pro Liberec. "Nechápeme, proč se ministerští úředníci žádostí vůbec zabývají, měli ji okamžitě zamítnout, protože české zákony dovoz odpadů k likvidaci nepovolují," řekla Zuzana Tachovská z Lidí pro Liberec.

Mluvčí ministerstva životního prostředí Karolína Šůlová potvrdila, že resort oznámení o plánované přeshraniční dopravě odpadu do spalovny v Liberci dostal. "Toto oznámení bylo neúplné, proto je úředníci vrátili k doplnění, teprve poté rozhodnou," řekla mluvčí. Rozhodnutí ministerstva bude podle mluvčí vycházet z platné legislativy, která skutečně dovoz odpadů do ČR za účelem odstranění zakazuje. "A spalování ve spalovně je podle české i evropské legislativy jen odstraňováním odpadu a nikoli využitím," zdůraznila Šůlová.

S tímto výkladem však nesouhlasí společnost Termizo, která libereckou spalovnu postavila a provozuje. Podle obchodní ředitelky Jany Eichlerové je spalovna závodem na využití odpadu, protože ho používá jako palivo pro výrobu tepla. Odpad, který chce firma z Mnichova dovážet, je zbytek po vytřídění komunálního odpadu. Zároveň ale přiznala, že dovoz 6000 tun odpadu nemá být jednorázovou akcí, ale firma předpokládá, že by stejný objem odpadu dovážela i v dalších letech.

Ekologické organizace se obávají toho, že by výjimka mohla spustit lavinu dovozů odpadů ze zahraničí. "Likvidace odpadu v Německu je výrazně dražší než u nás, tudíž je to pro obě strany velmi výhodné," upozornila Eva Tylová, která se problematice nakládání s odpady léta věnuje. Pokud se do země začne odpad k likvidaci vozit, může se podle ní stát, že český odpad bude končit ve větší míře na skládkách, protože kapacita spaloven nebude stačit. Navíc by to podle ní mohlo vést k masivní výstavbě dalších spaloven po celé republice.

Liberecká spalovna byla postavena v polovině 90. let. Zařízení, které může rožně zlikvidovat 96.000 tun odpadů, vyprodukuje 650.000 gigajoulů tepla a 8000 megawattů elektřiny. Nyní je využito z 96 procent, přičemž 65 procent odpadu je z Libereckého kraje a zbytek se dováží ze sousedních regionů. Právě část tohoto dovozu by měl nahradit finančně mnohem výhodnější import z Německa.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů