Pátek, 29. března 2024

Kraj bude více podporovat třídění odpadů

Kraj bude více podporovat třídění odpadů

Do roku 2010 by se v regionu mělo využít asi padesátkrát více odpadu než před třemi lety, kdy byl podíl jednoprocentní. Vyplývá to z plánu odpadového hospodářství, který schválili krajští zastupitelé.

Podle údajů z roku 2001, z nichž plán vycházel, vyprodukoval každý Jihočech ročně asi 337 kilogramů odpadů. Pouhé jedno procento z toho přitom bylo recyklováno a využito jako druhotná surovina. Devět procent bylo biologicky zpracováno a 13 procent využito jinak. Zbytek putoval na skládky. Podle údajů českobudějovického magistrátu vytřídil v roce 2003 průměrný obyvatel města pět kilogramů odpadu, přičemž jiná města v České republice vykazovala až pětkrát vyšší čísla. V roce 2001 Jihočeský kraj vyprodukoval zhruba 210.000 tun komunálního odpadu. Z tohoto množství bylo například jen zhruba 1000 tun dále využito, 18.000 tun upraveno biologicky a 162.000 tun uloženo na skládky. Strategickým cílem kraje proto bude zvýšení množství odděleně sbíraných druhů komunálních odpadů pro materiálové využití na 50 procent jejich produkce v roce 2010. Současně kraj usiluje o snížení biologicky rozložitelných komunálních odpadů ukládaných na skládky tak, aby v roce 2010 činil nejvýše 75 procent objemu, v roce 2013 nejvýše 50 procent a výhledově v roce 2020 nejvýše 35 procent objemu z celkového množství evidovaného v roce 1995. U hospodaření s průmyslovými a jinými odpady se počítá s postupným snižováním jejich množství a zvyšováním jejich materiálového využití tak, že do roku 2012 by měla recyklace řešit 55 procent všech vznikajících odpadů.

V jižních Čechách má nakládání s komunálními odpady na starosti 19 společností. V každém okrese jsou přibližně tři. Povolení pro sběr odpadu vlastní téměř 390 firem. Nejrozvinutější systém třídění a ukládání odpadů má v současné době z jihočeských měst zřejmě Písek. Nejenže má osm sběrných dvorů na tuhý komunální odpad, ale nedávno spustil spolu se sousedními Strakonicemi společnou dotřiďovací linku na skládce ve Vydlabech, která je blízko města. Písečtí jsou také mezi nejlepšími, co se týče výsledků třídění odpadů.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů