Pátek, 29. března 2024

Zájem o renovace kazet roste

Zájem o renovace kazet roste
Renovace tonerových kazet do počítačových tiskáren jde nahoru a tento lukrativní byznys přitahuje stále více firem. V Česku se totiž v poslední době nejen zvyšovaly prodeje tiskáren, ale také stále více podniků i úřadů si snižuje své náklady tím, že si kazety nechávají recyklovat.
"Firem, které se tímto podnikáním zabývají, přibývá asi o patnáct až dvacet procent ročně," odhaduje prezident Asociace renovátorů Jindřich Mach. Podle něj jejich počet neroste v posledních měsících jen v tuzemsku, ale jde o světový trend. Nejvíce však byznys stoupá ve střední a východní Evropě.

Ceny kazet klesají pomalu
Tržby prvních deseti největších firem v Česku již ročně dosahují kolem osmi set miliónů korun. Celkový objem trhu pak představuje asi miliardu korun.
Poptávka po službách renovátorů roste, protože firmy renovací kazety ušetří téměř polovinu toho, na co by je přišel nákup nové. A v součtu začíná jít už o nemalé částky. "Ceny tonerových kazet totiž klesají podstatně pomaleji než ceny tiskáren," tvrdí Ondřej Marek, spoluvlastník jedné z největších renovátorských firem Ecotoner se sedmi pobočkami.
Zatímco si firmy za stejné peníze mohou nyní koupit až čtyřikrát více tiskáren než před asi deseti lety, celkové náklady na jejich provoz naopak kvůli většímu počtu tiskáren a tím i větší spotřebě spíše stoupají. Jestliže nová laserová tiskárna přišla před deseti lety na zhruba šedesát pět tisíc korun, dnes stojí už jen patnáct tisíc. Cena kazety ale klesla ze dvou tisíc pouze na přibližně třináct set korun, tedy zlevnila ani ne o polovinu.
Specializovaných velkých firem je v zemi kolem deseti. Mnohem častěji si totiž renovace přibíraly ke svému podnikání společnosti, které prováděly opravy tiskáren a jiné kancelářské techniky.
Renovace kazet nevidí příliš rádi výrobci tiskáren a současně i kazet. "Máme celou řadu příkladů, kdy k nám na servis chodí lidé s pokaženou tiskárnou kvůli renovované kazetě," řekla mluvčí nadnárodního výrobce Hewlett-Packard Jana Kučerová.

Recyklací stále přibývá
Rostoucí trend renovací potvrzuje například Komerční banka, která si nechává renovovat přes tisíc kazet měsíčně. "Tuto metodu využíváme už přes deset let a počet recyklací měl vzestupnou tendenci," poznamenala mluvčí banky Marie Petrovová.
"Příští rok chceme renovaci vyzkoušet, neboť na nákup kazet firma vynaloží dvacet tisíc korun měsíčně" řekla mluvčí firmy Henkel Lidija Cipovičová.
Prodej tiskáren a s nimi i kazet podle znalců i nadále poroste. "Vidíme potenciál pro růst prodeje inkoustových tiskáren u domácností i středních a malých podniků," říká Ilona Stankeová, analytička průzkumové agentury IDC. Předpovídá proto, že nejvíce poroste odbyt barevných laserových tiskáren.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů