Pátek, 19. dubna 2024

Ekologická katastrofa ukrytá v polích, oleje tečou do trávy

Ekologická katastrofa ukrytá v polích, oleje tečou do trávy
Drahé originální autodíly přivádějí řadu lidí na autovrakoviště. Zde seženou vše od řadicí páky až po převodovky a nápravy. Příroda ale dostává zabrat.

Svitavsko - Snaha ušetřit, ale opravit a vybavit své auto vede motoristy na vrakoviště. Více či méně rozebraná auta shromažďují majitelé na vyhraněných pozemcích.
Vraky ničí přírodu
Automobilové vraky jsou dnes ceněným sortimentem, i přes svůj nejistý původ.
"Touto cestou sháním díly hlavně na starší typy aut. Setkal jsem se s různými typy vrakovišť. Někde mají všechno roztříděné do posledního šroubku a regály popsané. Jinde si musí člověk sám prolézt vraky," říká pravidelný zákazník, který si nepřál uvést své jméno. Pravá podstata vrakovišť zůstává nezasvěcencům utajena. Historky o vrakovišti v bývalém vepříně a dílech ve chlívcích se zdají přehnané.
Bývalí pracovníci přiznávají, že ekologická likvidace se moc neprovádí. Příčinou jsou vysoké finanční náklady. Přitom špatné odstranění autobaterií, pneumatik, chladící kapaliny a podobných nebezpečných látek ohrožuje přírodní prostředí. Obchodníci nedbají nařízení. Vraky se válí volně na oplocených pozemcích, kam se zákon nedostane.
Problémy vyvolala prodejna ojetých pneumatik.
"Před sedmi lety dostal jistý podnikatel povolení ke zřízení prodeje pneumatik. Jako obec jsme byli zásadně proti. Obchod mu zkrachoval, pneu zůstaly. Vyzývali jsme ho, aby je odvezl, ale jsou stále tady," říká Soňa Borovcová, starostka Rychnova na Moravě.

Trosky nepatří na ulici
Odstavená nepojízdná vozidla hyzdí ulice měst. V Poličce městští strážníci pravidelně sledují celé město.
"Odbor životního prostředí jedná s firmou LIKO. Společně hledají vhodné prostory, kde by se nalezené vraky shromažďovaly," uvedl Stanislav Sáňka, tiskový mluvčí Poličky. Nový zákon udělí porušovatelům nařízení účinné sankce.
Zdroj:Svitavský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů