Úterý, 16. dubna 2024

Skládka vydrží jedenáct let

Skládka vydrží jedenáct let
Skládka komunálního odpadu v Trhovém Štěpánově se zaplňuje. Její kapacita vydrží ještě rok. Další část skládky je kolaudována s výhledem ukládání odpadu na dalších deset let.

KAREL CHLUMEC

Trhový Štěpánov - Ještě v příštím roce bude možné ukládat netříděný komunální odpad ze Zručska, Ledečska a Vlašimska na první etapu skládky v Trhovém Štěpánově. Přirozená dvouhektarová prohlubeň v terénu se pomalu plní a odkrytá kolmá strana skládky je některým lidem trnem v oku.

"Ze skládky je vytvořena zatím jakási hráz, která svítí plastovými pytli. Ty by měly být spíš recyklovány nebo spalovány ve spalovně a ne zahrabávány," sdělil František Jenčík ze Satalic s tím, že skládka již dnes převyšuje úroveň sousedních pozemků. Laický pohled řadového občana uvádí na pravou míru ředitel skládky.

"Třídit odpady lze v místě vzniku. Směsný odpad může plasty obsahovat, ale z hygienických důvodů se tu už nesmí rozhrabávat a třídit," říká Roman Farion a dodává, že by nikdo stejně takový odpad neodebral z důvodů znečištění od jiných druhů odpadů. Z jedné strany je těleso skládky uzavřené navezenou zeminou, na obnaženou hranu skládky se naváží další odpad.

"První část skládky vybudovaná před osmi lety, vydrží ještě asi rok. Druhá etapa je dosud nevyužívaná a její kapacita by měla stačit na dalších deset let," upřesnil Roman Farion. Sto dvacet tisíc kubíků odpadu řadí druhou etapu skládky v Trhovém Štěpánově mezi středně velké. Je postavena podle nejnovějších ekologických poznatků a těsnost fólie pod skládkou je nepřetržitě sledována pomocí elektronického zařízení. Analýzou také prochází vzorky vody z dvou nedalekých vrtů.

"Současný stav je jistě levnější a přináší Sdružení obcí EKOSO žádané korunky," poukazuje na domnělý neekologický stav František Jenčík. Opak je ale pravdou. Vybudování druhé etapy skládky stálo čtrnáct milionů korun a třídění i likvidace stojí také peníze.

"Pro občany je uložení padesáti kilogramů odpadů zdarma," doplnil Farion s tím, že ke skládce patří i mezisklad nebezpečných odpadů a připravuje se skládka biologicky rozložitelného odpadu.
Zdroj:Benešovský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů