Čtvrtek, 25. dubna 2024

V Hulíně už vědí, jak na to

Nejlepším způsobem, jak zabránit černým skládkám, je umožnit občanům, aby odpad ze svých domácností ukládali na místo, které budou mít nejen po ruce, ale hlavně které je pro to určené.
V Hulíně už vědí, jak na to
Tuto myšlenku se podařilo uskutečnit v Hulíně na Zlínsku, kde radnice společně se specializovanou česko-rakouskou firmou, zabývající se odpadovým hospodářstvím, zřídily v centru města sběrný dvůr.

Jak uvedl starosta Hulína Jaroslav Čumpelík, 19. srpen, kdy byl otevřen sběrný dvůr, je pro město s 7607 obyvateli výjimečný den: "Je to další krok k tomu, aby byl Hulín hezčí a čistší. Věřím, že lidé už nebudou "ukládat" odpad za město "načerno", protože odvézt jej na sběrný dvůr bude pro ně mnohem jednodušší a méně riskantní. Pro jeho stavbu jsme vyčlenili z městského rozpočtu jeden a půl miliónu korun a další téměř milión korun investovala kroměřížská firma, která jeho provoz zajišťuje."

Sběrný dvůr se nachází v blízkosti bytové zástavby i místní třídírny odpadů. Pouze obyvatelé místních částí - Záhlinic a Chrášťan to budou mít trochu dál.

Hulíňané mohou do sběrného dvora přivážet zejména domovní odpad, například železný šrot, opotřebované pneumatiky, vyřazené lednice, televizory, starý nábytek, olejové filtry, olověné akumulátory a další věci. Konečně bude vyřešen problém, jak naložit například s rtutí z rozbitých teploměrů, výbojkami, zářivkami či znečištěným textilem, dále s nátěrovými hmotami, znečištěným obalovým materiálem, odpadními oleji, biologickým odpadem či monočlánky. Sběrný dvůr je otevřen tři dny v týdnu, provozovatel však počítá s tím, že v případě většího zájmu občanů provoz rozšíří.

Do sběrného dvora lze přivézt také stavební suť, respektive stavební odpad, který odpovídá drobným stavebním úpravám (zhruba jeden kubík sutě, který se vejde na jeden přívěsný vozík za osobním autem). Pokud ale bude množství stavebního odpadu větší, sběrný dvůr jej odmítne a občané jej musí nabídnout k recyklaci.

Počínaje dnem, kdy byl sběrný dvůr za téměř 2 a půl miliónu korun zpřístupněn veřejnosti, zrušilo město přistavování velkoobjemových kontejnerů, které nebyly vždy tím nejideálnějším řešením. Neméně užitečné je, že například kontejnery s plasty lze rovnou ze sběrného dvora přesunout do nedaleké třídírny odpadů.

AUTOR: Alžběta Škarpichová

Na co je dobré myslet?

Sběrný dvůr je dobré situovat tak, aby byl pro občany co nejlépe přístupný, a umožnil tím poskytování kvalitních služeb.

Pokud chce město postavit sběrný dvůr s finanční podporou Státního fondu životního prostředí ČR, musí jej postavit na vlastním pozemku. Vlastní pozemek je podmínkou pro získání státní dotace.

Radnice se musí rozhodnout, zda bude sběrný dvůr provozovat samo město nebo tím pověří jinou osobu, oprávněnou ve smyslu zákona o odpadech. Pokud jeho provoz zajistí město, musí získat oprávnění k nakládání s odpady.

Důležité je rozhodnout se, zda bude sběrný dvůr sloužit pouze občanům. Pokud by jeho služby měla využít i podnikatelská veřejnost, je nutné počítat s mnohem větší administrativní náročností.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů