Středa, 24. dubna 2024

Městská skládka se bude rekultivovat i rozšiřovat

Městská skládka se bude rekultivovat i rozšiřovat

Bohumínskou městskou skládku komunálního odpadu, která leží na hranici mezi Bohumínem a Rychvaldem a která byla vybudována v devadesátých letech 20. století, čeká rekultivace, odplynění i rozšíření. Rozhodli o tom na svém posledním jednání bohumínští radní. Životnost skládky je totiž už jen pouhé tři roky. Roční objem odpadu, který se na ni přitom uloží, je přibližně 10 tisíc tun.

„Skládku šetříme neustálým rozšiřováním počtu kontejnerů na tříděný odpad. Za tři roky však i přesto budeme muset začít s rekultivací její první a druhé etapy. Rozhodli jsme proto do projektu rekultivace zahrnou zároveň vybudování nové, třetí etapy skládky v těsném sousedství prvních dvou etap. Při rozhodování jsme přitom respektovali Plán odpadového hospodářství kraje, který vychází z celostátní koncepce nakládání s odpady. Kraj chce vybudovat integrované centrum na využití komunálního odpadu, což je ale velmi zdlouhavý projekt, který nevznikne dříve než za šest let, a i po jeho vzniku bude nadále nutné část odpadu přece jen skládkovat,“ řekl k rozhodnutí radních starosta Bohumína Petr Vícha.


Výstavba třetí etapy skládky je v souladu s územním plánem města, který s rozšířením skládkovacího prostoru počítá už od roku 1991. Územní plán definuje přibližně 3,5 hektaru jako lokalitu pro skládku a stávající dvě etapy zabírají jen 2 hektary. Pro vybudování třetí etapy je zde tedy dostatečný prostor. Skládka tedy zůstane i v následujících deseti letech na stejném místě. Město navíc se založením nové skládky v jiné lokalitě v žádném případě nepočítá.


„Fakt, že skládka zůstane i nadále na území města je pro občany výhodný, protože se bude pokračovat ve stávajícím systému nakládání s odpady. Navíc tak město vynakládá méně peněz na dopravu odpadu na skládku, což je zohledněno také v platbách za odvoz odpadu. Kdybychom odpad vyváželi na vzdálenější skládku v jiném městě, byly by tyto platby vyšší,“ dodal Petr Vícha.

Otevření třetí etapy skládky umožní Bohumínu skládkování na dalších osm až deset let. Rekultivace skládky bude stát asi 12 milionů korun, stejnou část peněz však město vynaloží na vybudování třetí etapy skládky. S přípravou celého projektu začne město v příštím roce. Rekultivace skládky se bude provádět etapovitě, začne se s ní nejdříve za dva roky. Otevření třetí etapy by mělo umožnit lepší rekultivaci předchozích dvou etap.


Mgr. Lucie Balcarová

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů