Čtvrtek, 28. března 2024

Staré přístroje odstraní odborníci

Staré přístroje odstraní odborníci
Někteří lidé stále ještě považují starý televizor nebo vysloužilý počítač za neškodný odpad a podle toho s ním nakládají. Ohrožují tím životní prostředí a sami se navíc vystavují postihu podle platného zákona o odpadech.
"To jsem netušil a když to na mě nikde neřeknete, tak se přiznám, že jsem před rokem vyhodil starou televizi na smeťák za vsí," prohlásil provinile starší muž na Českobratrském náměstí v Mladé Boleslavi, který z pochopitelných důvodů odmítl sdělit své jméno.
"Z domova jsme nic takového nevyhazovali, ale v podniku se nad chystanou modernizací počítačové sítě hodně diskutuje, jak se co nejsnadněji zbavit vysloužilých počítačů a monitorů," sdělil technik z nejmenované soukromé firmy Karel Zvárovský.
Společnost Eco-Retel buduje pro potřeby skladování a vlastního materiálového využití elektronického odpadu provozní budovu v průmyslové zóně na pomezí mladoboleslavského a kosmonoského katastru. Do kategorie nebezpečného odpadu patří hlavně obrazovky a monitory, jejich likvidace vyžaduje speciální profesionální přístup.
Společnost dnes zahájila rekvalifikační kurz budoucích zaměstnanců organizovaný Úřadem práce v Mladé Boleslavi.
Přednášky a zaškolení vede Jaroslav Brabec, který technologii materiálového využití elektronického odpadu vymyslel.
"Patnáct až dvacet pracovních míst vznikne pro lidi se sníženou pracovní schopností," zdůraznil Václav Sedláček ze společnosti Eco-Retel. I když je v regionu podprůměrná nezaměstnanost, lidé se zdravotním postižením shánějí práci velmi nesnadno. V této době marně práci hledá 440 lidí se zdravotním postižením, což je 12,7% z celkového počtu evidovaných žadatelů o práci.
"Pochopitelně aktivity společnosti Eco-Retel vítáme," řekla zástupkyně ředitele Úřadu práce v Mladé Boleslavi Jana Reslová. Nově vybudovaný provoz na likvidaci elektroodpadu bude mít statut chráněné dílny.
Na Mladoboleslavsku bude v tuto chvíli již třetí v pořadí, mnozí další zaměstnavatelé mají jen jednotlivá chráněná pracovní místa. "Podmínky statutu chráněné dílny jsou dané zákonem a k jejímu vytvoření potřebuje zaměstnavatel dohodu s úřadem práce. Ten potom poskytuje finanční příspěvky na rozjezd a případně i na provoz chráněné dílny," dodala Reslová. Pracovníci této chráněné dílny budou přebírat a rozebírat vyřazené televizory, počítače i ostatní audiovizuální a kancelářskou techniku, stabilní i mobilní telefonní přístroje, případně další související zařízení radiokomunikační techniky, rozličné elektrické a elektronické zařízení, kuchyňské a domácí elektrospotřebiče s výjimkou ledniček.
"Používaná technologie umožňuje téměř stoprocentní druhotné využití těchto odpadů," potvrdil Aleš Juranka z Eco-Retel. Kapacita zařízení zvládne přísun elektronického odpadu z Mladoboleslavska i z okolních regionů. Podle dosavadního zákona za ekologicky správné nakládání s veškerým komunálním odpadem zodpovídají obce.
Projednávaný nový zákon o odpadech přenáší odpovědnost za zpětný odběr elektrošrotu na výrobce a na společnosti uvádějící elektrospotřebiče na trh. "Vychází to ze směrnice Evropské unie platné pro celou Evropu.
U nás platný zákon o odpadech tuto povinnost zatím vztahuje jen na ledničky. Ostatní elektroodpad spadá do povinnosti materiálového využití," upřesnil ředitel odboru odpadů ministerstva životního prostředí Leoš Křenek. Chystaná legislativní změna zajistí profesionální zabezpečení kvalitního a ekologicky bezpečného materiálového využití vysloužilé elektroniky. Na území České republiky vzniká deset specializovaných podniků.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů