Pátek, 29. března 2024

Sanace toxických odpadů v Milovicích

Sanace toxických odpadů v Milovicích
Moderátor ():
V Milovicích na Nymbursku skončila sanace toxických odpadů. Z bezprizorní skládky v bývalém vojenském prostoru Milovice zmizelo více než 2 tisíce tun zeminy, kontaminované chemickými látkami. Odborná firma zároveň ukončila sanaci skladů nebezpečného odpadu v Mratíně u Prahy. Více nám řekne redaktor Petr Sirotek.

Redaktor (Petr Sirotek):
Kontaminovaná zemina a stovky sudů s nebezpečným odpadem se v Milovicích povalovaly několik let. Vysoce toxické látky vítr rozfoukával po okolí, kde si u nedalekých bytovek hrály především děti. Stačil by jeden přívalový déšť a doslova by otrávil nebezpečnými bifenyly 10 kilometrů vzdálený zdroj pitné vody pro hlavní město.

Host (Robert Rašman):
Látky typu PCB patří mezi nejtoxičtější látky z těch běžných kontaminantů, s kterými se setkáváme. Jedná se o látky, které se usazují v tukových tkáních a způsobují genetické poruchy.

Redaktor (Petr Sirotek):
Upřesňuje Robert Rašman ze společnosti Dekonta. Lokalita, nasáklá ropnými produkty, měla být sanována soukromou společností Richarda Hendla. Toto ekologické nebezpečí považoval za velký byznys, proto sem také začal svážet stovky sudů s nebezpečným odpadem a inkasoval miliony. To, že jde opravdu o dobrý obchod, potvrzuje i Jan Slanec z České inspekce životního prostředí.

Host (Jan Slanec):
Samozřejmě byznys okolo toho je, ale na druhou stranu je to, řekl bych, tady obchod velmi správným směrem, protože to je skutečně investice do budoucna.

Redaktor (Petr Sirotek):
Zmíněná spalovna pana Hendla nikdy nedostala povolení k provozu, a tak zmizely nejenom vyinkasované miliony, ale i firma pana Hendla. Viníka nikdo nehledal, je totiž pravděpodobné, že by se vyšetřovatelé dostali až do roku 1991, kdy vojenský prostor v Milovicích opustili sovětští vojáci. Celého problému se tedy ujal Středočeský kraj.

Host (Jan Slanec):
Za prvé se na tom učíme tu zátěž odstraňovat, za druhé jsme schopni najít jak lidský, tak finanční zdroje na to odstranění.

Redaktor (Petr Sirotek):
Konstatuje Jan Slanec. Zdroje se sice našly, ale nestačily. Ne všechna kontaminovaná zemina totiž mohla být uložena ve skladišti nebezpečného odpadu v Lodíně.

Host (Jaroslav Obermajer):
Teprve po kompletním rozboru té situace na místě, která byla vlastně až součástí toho řešení, tak se zjistilo, že ne všechen odpad lze zlikvidovat uložením na skládku. Proto vlastně ta část odpadu, které se musely spálit, vlastně vedla k tomu, že se navýšila celková cena.

Redaktor (Petr Sirotek):
Potvrzuje vedoucí odboru životního prostředí Středočeského kraje Jaroslav Obermajer. Celkové náklady na vyčištěný bývalého vojenského prostoru v Milovicích a skladu nebezpečného odpadu v Ratíně se nakonec vyšplhaly až na částku 16 milionů 458 tisíc 900 korun. Z obou lokalit tedy zmizely všechny kyanidy a polychromované bifenyly. Místní obyvatelé o tom ale přesvědčeni nejsou a nevěří.

Názory obyvatel:
V žádném případě.

V Milovicích bydlím a do té Mladé bojím se chodit, že to tam je zamořený, že to musí být i ve vzduchu.

Na procházku bych asi šla, ale na nějaký delší pobyt těžko.

Redaktor (Petr Sirotek):
Není divu, vždyť sanace celého území Středočeského kraje bude podle odborníků trvat ještě několik generací.

Host (Jan Slanec):
Těch starých zátěží je samozřejmě tolik, že není možné říct dneska ani časový horizont, ani finanční horizont, co nás bude odstranění starých zátěží stát.

Redaktor (Petr Sirotek):
Podotýká Jan Slanec z České inspekce životního prostředí a pokračuje.

Host (Jan Slanec):
Ten proces, tak jak se nastartoval, a ty peníze, které vlastně stát dává do odstranění ekologických zátěží, to je více méně světové unikum, protože nikde na světě takovým masivním způsobem stát staré ekologické zátěže neřeší.

Redaktor (Petr Sirotek):
Nikde na světě ale nemají například Buštěhradskou haldu, která je postrachem nejenom celého Středočeského kraje, ale i celé Evropy.
Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů