Čtvrtek, 25. dubna 2024

Radnice chtějí spalovny mimo města

Radnice chtějí spalovny mimo města
V Kladně a Mladé Boleslavi přemýšlejí, jak neobtěžovat lidi dopravou odpadků

Středočeský kraj uvažuje o výstavbě dvou plazmových spaloven komunálního odpadu. Zařízení, která jsou podle odborníků ekologičtější a šetrnější k životnímu prostředí než klasické spalovny, by měla stát v blízkosti Kladna a Mladé Boleslavi.
Plazmová metoda spalování ničí odpady při několikanásobně vyšších hodnotách, než je tomu u běžných spaloven. Výsledkem je tak téměř čistá pára, elektrická energie a jen v menší míře teplo.
Představitelé obou měst proti stavbě plazmových spaloven nic nenamítají. Shodují se ale v tom, že by jejich provoz neměl obtěžovat obyvatele města. Především zatěžovat je dopravou odpadu do nich. Mladoboleslavský primátor Svatopluk Kvaizar nicméně problém s dopravou nevylučuje. Na schůzce s veřejností připustil, že právě transport odpadu do spalovny by mohl znamenat větší zátěž než samotný provoz zařízení.
Stejného názoru je i primátor Kladna Dan Jiránek. Trvá na tom, že zařízení musí stát v blízkosti některé ze silnic první třídy. "Plazmové elektrárny představují jednu z nejlepších technologií a neměly by negativně ovlivnit životní prostředí. Je však nutné počítat s nárůstem dopravy. Samozřejmě nechceme, aby nám nákladní vozy s odpadem jezdily v ulicích města," vysvětlil primátor.
Přestože celý projekt plazmových spaloven je teprve v úvodní fázi, má už své odpůrce. Jsou to hlavně ekologičtí aktivisté ze sdružení Arnika a také představitelé menších obcí v okolí Mladé Boleslavi včetně Nepřevázky, kde se už v minulosti zvažovala výstavba klasické spalovny nebezpečných odpadů. Ti o naprosté ekologičnosti zařízení pochybují a mají navíc obavy, že se do spalovny bude dovážet odpad i z jiných lokalit.
Jindřich Petrlík z Arniky je například přesvědčen, že ani plazmové spalování nezabrání vzniku toxických látek. "Z hlediska znečištění ovzduší je tato technologie lepší, nicméně jedna od druhé se liší. Jsou například takové, které mají vyšší produkci soli, čímž se do ovzduší dostává chlorovodík," řekl Petrlík. Tvrdí, že mnohem účelnější by bylo zlepšit současný systém třídění odpadu a ten dále recyklovat.
Kraj však plazmové spalovny považuje za vhodnou alternativu pro likvidaci komunálního odpadu a v budoucnu možná i starých ekologických zátěží. Podle náměstka středočeského hejtmana Františka Váchy je nutné o nové technologii diskutovat.
"Setkání s veřejností mělo tuto diskusi na téma nové likvidace odpadů zahájit. Zatím jde pouze o záměr, samotné realizaci by předcházely přísné schvalovací procesy," upozornil Vácha. Dodal, že kromě ekologického provozu má plazmová spalovna další podstatnou výhodu a tou je výroba elektrické energie. Ta by měla také podstatně rychleji zajistit návratnost investovaných peněz.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů