Pátek, 19. dubna 2024

Starostové se shodují: za černé skládky větší postih

Starostové se shodují: za černé skládky větší postih
Moravskotřebovsko - Černých skládek na Moravskotřebovsku neubývá. Starostové obcí si stěžují hlavně na nepořádné podnikatele.

Dva pytle odpadků ztratil jeden z automobilistů při projíždění Radišovem. Vítr teď roznáší po Radišovském kopci účtenky s podpisy a jídelní lístky z hospody v Dlouhé Loučce, která je v likvidaci.

Obce uklízejí za cizí

S obavou ze vzniku černých skládek v souvislosti s růstem poplatků za komunální odpad se netají útěchovský starosta Ladislav Šafr.
"Projíždějící osádky cizích aut vyhazují pytle odpadky cestou. Musíme to uklízet, abychom jako obec nedostali pokutu," kritizuje Šafr.
Starosti s přibýváním nepovolených skládek vyvolává v obecních zastupitelstvech skutečnost, že část obcí se od ledna přiblíží ke "stropu" danému zákonem, což je pět set korun za rok.
"Někde byli z počátku při stanovení sazby hodní, a teď budou muset zvyšovat o šedesát i více korun. Myslím, že tu pětisetkorunu přelezem za chvíli všichni," soudí jevíčský starosta Petr Spáčil.

Zvýšit kontroly a pokuty

Potíže s cizím odpadem mají v Linharticích. Do katastru obce patří stará silnice R/35.
"Museli jsme ji ve směru na Olomouc čistit již podruhé. Většinu odpadu zanechali stavebníci, elektrikáři, automechanici a ostatní podnikatelé z Moravské Třebové," uvádí starosta Vladimír Andrlík. Vozovka s nepořádkem v zarostlých příkopech přitom není v obecním majetku.
Všechny staré silnice jsou v procesu převodu na obce, ale zatím je vlastní stát a patří pod ředitelství silnic a dálnic.
"Pokud nemají čas uklízet, ať nám to zaplatí, jsme obec s malým rozpočtem," je nespokojený Andrlík. Doporučuje, aby se situací zabýval odbor výstavby na městském úřadu. Pokud vydají povolení k demolici, mají zároveň dohlédnout, kam žadatel uložil odpad z ní.
Neukázněnce by podle starostů navíc měly více kontrolovat a postihovat i odbory životního prostředí a policie.
Zdroj:Svitavský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů