Pátek, 29. března 2024

Kandidáti do krajského zastupitelstva vyloučili další provoz skládky v Pozďátkách

	Kandidáti do krajského zastupitelstva vyloučili další provoz skládky v Pozďátkách

PRAHA/POZĎÁTKY – Lídři kandidátek většiny významnějších politických stran, kteří usilují o křeslo v zastupitelstvu Kraje Vysočina, odmítli další provoz skládky v Pozďátkách na Třebíčsku. Většina z nich uvedla, že jejich prioritou je naopak urychlená sanace a zabezpečení skládky, z níž už šest let vytéká kyselina sírová. Nikdo z nich nepočítá s tím, že by skládka byla dále v provozu nebo by se dokonce rozšiřovala, jak o to usiluje její současný vlastník, firma ICKM. Vyplynulo to z průzkumu, který mezi kandidáty provedlo sdružení Arnika.

”V žádném případě nepodpoříme rozšiřování skládky v Pozďátkách, ale naopak budeme iniciovat veškerá opatření, která zabezpečí kvalitní sanaci stávajícího uloženého materiálu,” uvedl Ladislav Péťa, kandidát ČSSD.

V podobném smyslu se vyjádřil i kandidát ODS Miloš Vyskočil. “Skládku Pozďátky vnímáme  jako novou ekologickou zátěž, která je vředem na životním prostředí kraje Vysočina. Náš zájem je tuto skládku sanovat a vytvořit tak v blízkém okolí skládky přijatelný stav krajiny a vrátit ji, pokud možno, do původního stavu. Z těchto i dalších důvodů nebyl provoz skládky nebezpečného odpadu v Pozďátkách zvažován ani v Plánu odpadového hospodářství kraje Vysočina. Pokud majitel skládky neprovede sanaci uvažované lokality, nepřichází vůbec v úvahu diskutovat o nějakém dalším provozu,” sdělil Arnice Vyskočil.

Provedený průzkum mezi kandidáty ukázal, že problém skládky v Pozďátkách je vnímán shodně napříč celým politickým spektrem. Za stanovisko vylučující další provoz skládky se postavil i hejtman Kraje Vysočina Ing. František Dohnal (KDU-ČSL), kandidát Strany zelených Jiří Žáček či Karel Tvrdý z KSČM. “Jsme velmi rádi, že se prakticky všechny významnější strany shodují na potřebě urychlené sanace skládky a na ukončení jejího provozu. Pro voliče z postižených obcí je to určitě dobrý signál, že už brzy budou žít ve zdravějším prostředí a vleklý problém se konečně vyřeší,” okomentoval výsledky průzkumu mluvčí Arniky Marek Jehlička.

Proti pokračování provozu skládky v Pozďátkách na Třebíčsku jsou také okolní obce a občanská sdružení. Petici proti skládce podepsalo zhruba 1300 lidí. Se skládkou nepočítá ani Krajský plán odpadového hospodářství.

Kontakty na zástupce jednotlivých sdružení:

Ing. Milan Havel, sdružení ”Arnika, program Toxické látky a odpady”, mobil:731 256 691

Ing. Bobek Bohumil, "Občanské sdružení Pozďátky bez jedů”, mobil:777 650 200
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů