Čtvrtek, 25. dubna 2024

Dálnici brzdila černá skládka

Dálnici brzdila černá skládka
V chráněné lokalitě Libický luh žili údajně vzácní živočichové ve společnosti torz počítačů a jiného velmi nebezpečného materiálu.

Východní Čechy - Obávaný Libický luh byl několik let jablkem sváru mezi zastánci urychlení výstavby dálnice D11 od Poděbrad do Hradce Králové a ekologickými aktivisty. Ti lokalitu dlouhou jen 250 metrů bránili neustálými připomínkami a námitkami. Podle nich se zde v bažinách usídlil vzácný listonoh jarní.

Úmysl nebo nevědomost?
Šok zažil minulou neděli Miloslav Matějka z Hradce Králové, který pořizuje fotodokumentaci stavby dálnice. Vydal se do lokality Libického luhu, kde již začala stavba budoucí dálnice. Chtěl se podívat na zdější chráněné živočichy.
"Pár metrů od stavby jsem v hustém porostu došel k drátěnému plotu. Za ním v bažině velké zhruba dvacet na dvacet metrů jsem uviděl hromadu asi padesáti počítačů, většinou ještě v krabicích, a řadu monitorů. Ve středu ráno jsem se tam znovu vydal s chlumeckým starostou. Počítače zmizely, avšak kousek dál jsme objevili další místo, kde se povalovalo jiných asi deset torz počítačů, monitorů a dalšího materiálu, který ohrožuje životní prostředí. Udělal jsem několik fotografií," řekl nám včera.
Rychlý úklid první skládky si Matějka vysvětluje tím, že ho zřejmě při nedělní návštěvě lokality někdo sledoval a chtěl "zahladit" stopy.
"Ekologickým aktivistům vadila dálnice, ale černá skládka nebezpečného odpadu nikoliv," dodal.

Zpoždění stavbu prodražilo
Rozčarování neskrývá ani chlumecký starosta Miroslav Uchytil.
"Kvůli oddalování stavby bude dálnice stát 12,5 miliardy korun, mohla ale být za polovic. Jsem šokován, že ekologičtí aktivisté nechránili vzácné živočichy, ale černou skládku velmi nebezpečného odpadu," poznamenal.
Zdroj:Hradecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů