Sobota, 20. dubna 2024

Liberecký kraj podpořil třídění odpadu

Liberecký kraj podpořil třídění odpadu
Liberecký kraj - Stovky nových barevných kontejnerů na papír, sklo a plasty se nyní objevují ve vytypovaných obcích a městech Libereckého kraje, kde nádoby na separovaný odpad dosud chyběly nebo jich byl nedostatek. V souladu s platnou legislativou odpadového hospodářství ČR zpracoval Liberecký kraj Plán odpadového hospodářství Libereckého kraje, který byl schválen zastupitelstvem kraje 16. března tohoto roku. V závazné části stanovuje POH LK celkem 36 strategických cílů. "Řada výstupů spadá do odpovědnosti obcí, jiných se musí chopit jednotlivé subjekty trhu. Liberecký kraj původcům sídlícím na území kraje, kteří produkují ročně více než 10 tun nebezpečných odpadů nebo více než 1000 tun ostatních odpadů, stanovil roční lhůtu, v níž musí zpracovat své plány odpadového hospodářství," uvedl Radim Zika, člen rady LK pověřený řízením resortu životního prostředí a zemědělství, a připomněl, že stěžejní části dokumentu jsou umístěny na internetové stránce Krajského úřadu Libereckého kraje www.krajlbc.cz.
Liberecký kraj nabízí původcům již nyní pomoc a spolupráci. Počátkem tohoto roku byla zahájena činnost Regionálního odpadového centra (ROC) při Libereckém kraji. "Centrum funguje jako všeobecně poradenská a konzultační agentura v oboru nakládání s odpady, vzdělávacích aktivit a ekologické výchovy pro organizace a instituce veřejného i soukromého sektoru," upozornil radní.
V současné době Liberecký kraj společně s ARR Agenturou regionálního rozvoje, spol. s r. o., a společností EKOKOM, a.s., spolupracují na řešení pilotního projektu "Intenzifikace odděleného sběru a zajištění využití využitelných složek komunálních odpadů včetně jejich obalové složky". Liberecký kraj je koordinátorem projektu a Agentura jejím řešitelem. "Projekt je rozpracován od letošního dubna na tři roky. Máme už analýzu současného stavu nakládání s komunálním odpadem na území Libereckého kraje. Na jejím základě už probíhá ve vytypovaných obcích Libereckého kraje s nedostatečným počtem kontejnerů na separovaný sběr skla, plastů i papíru doplnění stavu. Každý kontejner je označen samolepkou, na které je uvedeno, že byl pořízen v rámci tohoto projektu," uvedl Radim Zika s tím, že součástí projektu je informační kampaň pro obce a také mediální kampaň pro veřejnost.
Zdroj:Deník Jablonecka
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů