Čtvrtek, 25. dubna 2024

Dovoz odpadu do Liberce

Dovoz odpadu do Liberce
Společnost Termizo požádala Ministerstvo životního prostředí o povolení dovozu 6000 tun odpadu z Německa. Obchodní ředitelka Jana Eichlerová argumentuje tím, že spalovna je závodem na využití odpadu, protože ho používá jako palivo pro výrobu tepla. Odpad, který chce firma z Mnichova dovážet, je zbytek po vytřídění komunálního odpadu.

Spalovna ročně zlikviduje kolem 96 000 tun odpadů a je vytížena na více než 90 %. Ročně vyprodukuje 650 000 gigajoulů tepla a 8000 megawattů elektřiny. Většina zpracovávaného odpadu je z Libereckého kraje a zbytek se dováží ze sousedních regionů. Právě část tohoto dovozu by měl nahradit import z Německa, jehož transportní vzdálenost by byla mnohem menší.

Ministerstvo oznámilo, že žádost je třeba doplnit, a poté o ní rozhodně. Rozhodnutí by podle jeho mluvčí mělo vycházet z platné legislativy, která zakazuje dovoz odpadů do ČR za účelem odstranění. MŽP bude také vycházet z toho, že podle české i evropské legislativy je spalování ve spalovnách komunálního odpadu (včetně spalování s využitím tepla) odstraňováním odpadu, nikoliv jeho využitím.
Zdroj:Odpady
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů