Čtvrtek, 25. dubna 2024

Plzeň chce paušál za odpad

Plzeň chce paušál za odpad
Plzeňští radní udělali včera první krok ke zrušení liberálního systému svozu odpadů, ojedinělého v celé republice. Pokud by jimi schválený návrh takzvaného integrovaného systému nakládání s odpady následně požehnali i zastupitelé, začne radnice vybírat od občanů, včetně kojenců a důchodců, paušální poplatek a popelnice vyvážet v daném obvodu jedna vybraná firma.
V Plzni, jako v jediném z větších českých měst, mají dosud občané možnost volby mezi více svozovými společnostmi, sami s nimi uzavírají smlouvy, sami si stanovují frekvenci vyvážení. Například čtyřčlenná rodina tak platí kolem 900 korun ročně, v případě schválení vyhlášky o zavedení paušálního poplatku až 500 korun na hlavu by se služba ze dne na den prodražila. "Plzeňané mají díky konkurenčnímu boji firem jedny z nejnižších cen v zemi. Má to i určité nevýhody - přeplněné ulice třeba leckde blokují vozy několika firem, ale uvažovaný jednotný systém jde proti trhu a s tím nemohu souhlasit," vyjádřil se primátor města a nedávno zvolený senátor za ODS Jiří Šneberger.
Jeho náměstek Miroslav Kalous, který zřejmě nastoupí do čela radnice po Šnebergerově odchodu do Senátu, ale tvrdí, že současný stav je neudržitelný. Lidé nemají povinnost si platit popelnici, vznikají černé skládky a městu se nedostává peněz na likvidaci separovaného odpadu. "Město má ze zákona povinnost se starat o odpad na svém území. Podle stanoviska ministerstev vnitra a životního prostředí by se nový systém měl zavést. Nemůžeme riskovat nějaké sankce," varuje Kalous.
Postup radních nechápe ani Jan Rovenský, ekologický aktivista a člen městské komise, která jako poradní orgán rady změnu systému nedoporučila. "Pro Plzeň to může být katastrofa, vzroste množství komunálního odpadu. Nejde ale jen o to, že se lidem zdraží svoz, ale zmizí motivace ke třídění. Když budou platit stejně za plnou či prázdnou popelnici, proč by tam nehodili i ty plastové lahve, které dnes vozí kvůli úspoře do speciálních kontejnerů?"
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů