Čtvrtek, 28. března 2024

Ochranáři vyvážejí rybniční bahno

Ochranáři vyvážejí rybniční bahno
Nouze vyplývající z těžkostí najít vhodné místo pro zhruba 70 tisíc kubických metrů bahna z trojice rybníků v Českém ráji přiměla ochranáře transportovat vytěžené usazeniny na pole. Málokdo z místních soukromníků a firem našel ochotu poskytnout Správě Chráněné krajinné oblasti (CHKO) vhodný úložný prostor.
"Faktem je, že mít někde na hromadě zapáchající bahno, které léto promění ve semeniště komárů, není zrovna příjemné. Jde však také o snahu ukázat ochranářům, kteří naopak v CHKO Český ráj schvalují řadu aktivit, zač je toho loket. Řešení naštěstí nabídly pole u Troskovic, kde sám vlastním padesát hektarů," tvrdí stavební dozor doposud nejrozsáhlejší akce v Českém ráji Libor Maleček.
Bahno dopraví na pole kilometr dlouhé potrubí přímo od sacím bagrem čištěných rybníků Nebák, Podsemín a spojovací říčky Žehrovky. Rekonvalescence rybníků spočítaná na 36 miliónů korun skončí v roce 2006.
Transport potrubím do sousedních polí prakticky odbourá původně plánovanou dopravu předpokládaných sto tisíc kubíků vytěžených sedimentů nákladními auty na skládku ve Stéblovicích u Sobotky.
Rybniční bahno zaorané na zhruba pětačtyřiceti hektarech troskovických polí navíc poslouží za kvalitní hnojivo. Terén tak stoupne o přibližně dvacet centimetrů. "Majitelé polností s naším záměrem souhlasili. Vzorky potvrdily, že bahno neobsahuje žádné toxické látky," podotýká ředitelka CHKO Český ráj Lenka Šoltýsová. "Čekáme pouze na územní rozhodnutí Stavebního úřadu v Turnově, které má padnout v nejbližších dnech," poznamenal Maleček.

Vyčištěny na sto let

Rybníky v Českém ráji prošly naposledy odbahněním možná před sto lety. Rekonvalescenci předcházel výlov rybničních živočichů, kteří našli nový domov v sousedním Věžáku. Ochranáři, kteří nezřídka pracovali do půl pasu v bahně, posbírali jenom ze dna Nebáku okolo pěti tisíc škeblí a šedesáti raků. "Rybníky odbahníme na příštích sto let," slibuje Šoltýsová.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů