Čtvrtek, 28. března 2024

Spor o skládku asi ukončí až soud

Spor o skládku asi ukončí až soud
Za odstranění sádrovce by musel Osek zaplatit milióny

O likvidaci nepovolené skládky u Oseku nad Bečvou na Přerovsku se již několik roků dohaduje tamní radnice s Českou inspekcí životního prostředí (ČIŽP).

Obci nyní hrozí, že pokud sama neodstraní průmyslový sádrovec z úložiště, bude muset zaplatit milióny korun za provedení asanace někým jiným. Kauza s černou skládkou v lese Topolík u Oseku nad Bečvou se táhne již více než čtyři roky, během nichž obec opakovaně dostala pokutu a neuspěla se dvěma odvoláními. Podle ČIŽP vesnice využila lesní pozemky v ekologicky významné lokalitě v rozporu se zákonem. "Obec podala v této věci podnět ke správnímu soudu," řekl osecký starosta Otakar Heryán (KDU-ČSL), který se ale ke sporu nechtěl jinak vyjádřit. Obecní úřad v Oseku nad Bečvou sice nepovolené úložiště, kam si místní lidé zvykli odkládat komunální odpad, před lety zlikvidoval na vlastní náklady, ale problematické se později ukázalo zavezení místa průmyslovým sádrovcem z přerovské chemičky.
Likvidace skládky včetně nákladů na projektovou dokumentaci přišla tehdy na téměř milión tři sta tisíc korun. Po zahájení správního řízení v roce 2000 bylo obci inspekcí životního prostředí nařízeno odpad i sádrovec z lokality odstranit.
Jak upozornil Bohuslav Víša, vedoucí oddělení ochrany lesa olomouckého pracoviště ČIŽP, připravuje se v současné době v tomto případě výkon rozhodnutí. V praxi by to podle něj znamenalo, že asanace lokality bude svěřena někomu jinému, ale finanční náklady za její provedení by nesla obec. V někdejším lužním lese u Oseka má být uloženo více než sedmnáct tisíc metrů krychlových sádrovce. Znalecký posudek stanovil rozpočet nákladů na jeho odstranění na zhruba 17,5 miliónu korun.
"Z pohledu znalců je průmyslový sádrovec z pedologického, fyzikálního i chemického hlediska nevhodný pro růst hlubokokořenovitých rostlin, tudíž ani růst dřevin lužního lesa na průmyslovém sádrovci není možný," stojí ve stanovisku inspekce.
Jak se dále uvádí, bez odstranění komunálního odpadu a sádrovce není možné obnovit na území ekosystém lužního lesa.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů