Středa, 24. dubna 2024

Bioplynová stanice ve Velkých Albrechticích

V podniku zemědělské prvovýroby se specializací na výrobu jatečných prasat vyrábějí a prodávají od roku 2002 elektrickou energii do veřejné sítě.
Bioplynová stanice ve Velkých Albrechticích
Tato energie je vyráběna v bioplynové stanici v prostorách farmy, a to z prasečí kejdy o obsahu sušiny 3-4 %. Využívány jsou dva fermentory o obsahu 2500 m3, v nichž dochází k anaerobnímu rozkladu biomasy na bioplyn o koncentraci metanu 60-70 %.

Větší část metanu je využita přímo ve spalovacích motorech kogeneračních jednotek a zbylá část je uložena v plynojemu pro vyrovnání výkyvů spotřeby bioplynu.

Produkty

Surová prasečí kejda je sváděna z jednotlivých stájí potrubím do míchací předjímky, kde je připravena homogenizací na doplnění do fermentorů. Po 20-30 denním zdržení ve fermentorech je stabilizovaná kejda včetně kalu využita jako biologické hnojivo pro zemědělské pozemky. Tímto zpracováním tudíž nevzniká žádný nevyužitý biologický odpad.

Bioplyn je využíván v šesti kogeneračních jednotkách TEDOM Cento L 150 SP Bio o elektrickém výkonu 6 x 150 kWe. Elektřina je prodávána do veřejné sítě distributora, kterým je Severomoravská energetika, a. s.

Pro tuto činnost byla provozovateli, společnosti GT 92, s. r. o., udělena energetickým regulačním úřadem v Jihlavě licence pro výrobu elektřiny. Vzniklé odpadní teplo je využito pro přitápění stávajících objektů, pro vytápění části stájí a pro dosoušení obilí a kukuřice v nově vybudované sušárně obilovin, která je v zimních obdobích využita pro sušení matriálů určených k následnému spalování jako obnovitelného zdroje.

Teplo pro potřeby areálu

Původně byl hlavním zdrojem tepla farmy plynový kotel o výkonu 1 MW. Většina tepla pro potřebu areálu je dodávána právě z instalovaných bioplynových kogeneračních jednotek, které jsou napojeny na stejný systém rozvodů tepla, jako plynový kotel. Množství zpracované prasečí kejdy v současné době je kolem do 200 m3/den, max. možné množství pak 250 m3/den. Celkový jmenovitý výkon všech kogeneračních jednotek je 900 kWe elektrické energie.

Provozní náklady spojené s provozováním bioplynové stanice jsou hrazeny z provozních prostředků vyplývajících z běžné obchodní činnosti společnosti a jsou posíleny tržbami z prodeje elektrické energie.

Dodávka elektrické energie se realizuje v souladu s vyhláškou č. 252/2001 Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a z kombinované výroby elektřiny a tepla. Ceny jsou stanoveny podle příslušného rozhodnutí Energetického regulačního úřadu podle tarifu, který se vztahuje na výrobu elektrické energie spalováním bioplynu.

Společnost má připraven projekt, který řeší zpracování dalších organických materiálů, zejména travní hmotu, fytomasu, kuchyňské odpady, rostliny kukuřice apod. jako doplněk k nosiči - kejdě s využitím jako organické hnojivo s navrácením do půdy.

AUTOR: Ing. Bohdan Šindel,
GT 92, s. r. o
Zdroj:Odpady
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů