Pátek, 29. března 2024

Plány odpadového hospodářství v Evropě

Plány odpadového hospodářství jsou základním nástrojem managementu a v legislativě Unie jsou povinné.
Plány odpadového hospodářství v Evropě
Většina členských států si sama ustanovila postupy plánování a obsah plánů. Díky tomu se plány napříč Evropou poměrně liší. European Topic Centre on Waste and Material Flows nyní realizuje studii, která má zmapovat postupy plánování v odpadovém hospodářství v Evropě. Odborníci se však zajímají o postupy plánování, nikoliv o plány samotné. Ty jsou sice pro plánování nejpodstatnější, ale jsou jen "fyzikálním výstupem" dlouhého a (doufejme) důkladného přípravného procesu. Vytvoření plánů OH bylo pro členské státy povinné od roku 1975, od okamžiku zavedení první direktivy pro oblast odpadů. Poté přinesly své specifické požadavky směrnice pro nebezpečné odpady a obaly.

Nicméně ani tyto kombinované požadavky stále nejsou příliš detailní. To samozřejmě přináší mnoho výhod, zejména proto, že členské státy mohou přizpůsobit obsah plánů národním podmínkám, systému a tradicím. Na druhé straně však chybí harmonizace plánů OH napříč Evropou.

Studie Topic Centre chce zmapovat přípravné procesy, institucionální kontext procesu, stejně jako kvalitu a implementaci těchto plánů. Podívá se blíže na plány OH v Rakousku, Dánsku, Estonsku, Německu, Řecku, Velké Británii, Itálii, Polsku, Slovensku a Španělsku. Tyto země představují rozdílné systémy managementu odpadů a tradice plánování.

Studie také nebude zjišťovat, zda jsou plány v souladu s evropským právem, chce spíše osvětlit variace v jejich rozsahu a obsahu. To by mělo přinést národním i evropským decision-makers informace užitečné při koncipování další generace plánů odpadového hospodářství a budoucí legislativě EU pro oblast odpadů.

Studie navazuje na průzkum, realizovaný Centrem v roce 2003, stejně jako na dřívější publikaci - průvodce plánováním v odpadovém hospodářství "Preparing a waste management plan - a methodological guidance note." Práce na studii již probíhají, měla být publikována na počátku roku 2005 (http://waste.eionet.eu.int)
Zdroj:Odpady
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů