Pátek, 19. dubna 2024

Staráte se správně o baterie do vašich přístrojů?

Staráte se správně o baterie do vašich přístrojů?
Pokud je potřeba koupit nové nabíjecí baterie, akumulátory, představuje to obvykle nemalou položku. Proto se vyplatí věnovat jim správnou péči.

Akumulátory nepatří mezi nejcitlivější zařízení, ale přesto je možné zbytečně bezohledným používáním výrazně zkrátit jejich životnost. Správnou péčí je přitom možné jejich životnost i o něco prodloužit. "Vždy je dobré dodržovat základní provozní podmínky daného typu baterií," upozorňuje technický poradce ze společnosti Bateria Slaný Petr Milt.
V běžných současných elektrických zařízeních se můžete setkat s pěti typy nabíjecích baterií:
Nikl metal hydridovými (NiMH), nikl kadmiovými (NiCd), lionovými (Li-ion), lipolovými (Li-pol) a v některých případech také s hermeticky uzavřenými olověnými.

Nikl kadmium
Baterie s označením NiCd jsou z moderních typů nejstarší a jako jediné nemusí být při dlouhodobém skladování nabité. Skladovat je můžeme až 10 let. Jestli chcete, aby vaše zásoba baterií například do letitého mobilního telefonu, od nějž se nechcete odloučit, vydržela bez úhony, dodržujte dvě jednoduchá pravidla.
Uchovávejte je v suchém prostředí s teplotami v rozmezí 0 - 20 °C. Ponechte je v původním obalu, případně je dejte vůbec do nějakého obalu. Ten zamezí možnému zkratu, ke kterému by třeba v šuplíku plném dalších věcí mohlo snadno dojít.
Jakmile začnete novou či dlouho skladovanou baterii používat, musíte s ní provést tři až pět nabíjecích cyklů, aby dosáhla své plné kapacity. Cyklus znamená, že ji musíte správně nabít a úplně vybít. Pokud k vybíjení použijete inteligentní nabíječku, která umí takový cyklus udělat sama, či baterii vybijete normálně prací, žádné nebezpečí nehrozí. V případě, že ji budete vybíjet jiným způsobem, což se týká spíš zapřísáhlých kutilů, nesmí její napětí klesnout pod hodnotu 0,9 voltu! Případné větší vybití sice baterii nezničí, ale zkracuje její životnost.
Baterie NiCd mají, kromě starších mobilů, stále uplatnění například v levnějších svítilnách, ale najdete je také ve svítilnách výkonných, bez ohledu na cenu. Stejně tak se vyskytují ve všech zařízeních, která pracují s vysokými odběrovými proudy. Můžete se s nimi tedy setkat i v různých záložních zdrojích světla nebo houkačkách. Uplatňují se ovšem i na elektrických kolech a všude tam, kde jsou nepříznivé klimatické podmínky, jež omezují nasazení olověných akumulátorů. Jsou totiž schopné pracovat od -40 °C do 70 °C.
Jsou ovšem značně nešetrné k životnímu prostředí, a proto od nich řada výrobců ustoupila nebo omezila jejich používání.
"Tyhle baterie snesou velké přebíjení, jsou vpravdě blbuvzdorné a vydrží až 1000 nabíjecích cyklů," konstatuje Petr Milt.

Nikl metal hydrid
Tyto baterie, známé pod označením NiMH, do značné míry nahradily předcházející typ. Asi hlavním důvodem je to, že jsou ekologičtější. Jejich provozní teploty se ovšem pohybují jen v rozpětí -10 °C až 40 °C a při teplotách pod bodem mrazu se jejich výkon rychle snižuje. Kapacitu však tento jev nesnižuje, po návratu do teplejšího prostředí se výkon baterie obnoví.
NiMH jsou konstruovány na 500 nabíjecích cyklů. Přestože původně nebyly tyto baterie schopny pracovat s vysokými vybíjecími proudy, postupně se na trhu objevují (například tužkové či modelářské) typy, které si s ním již poradí.
Baterie NiMH se skladují v nabitém stavu a vždy po čtyřech měsících by se měly nabít znovu. Po zařazení do provozu je tyto baterie pro dosažení plné kapacity také potřeba tři- až pětkrát nabít stejně jako typ NiCd. Při jejich používání je potřeba zvolit správnou nabíječku. Protože laik obvykle určení nabíječky nesleduje, doporučuje Petr Milt přesvědčit se při jejím nákupu o tom, že může nabíjet i baterie NiMH. Pro vybíjení platí stejná mezní hodnota jako u předchozího typu, tedy 0,9 voltu.

Pokud by došlo k příliš hlubokému vybití, může se baterie přepólovat. V takovém případě je možné se buď obrátit na specializovanou firmu, nebo lze baterii vkládat do přístroje s obrácenými póly. Při vybití baterie pod 0,5 V tyto články rychle ztrácejí svou kapacitu.
Setkat se s nimi můžeme v běžné elektronice, starších typech mobilních telefonů či ve starších noteboocích.
Kapacitě baterií NiCd a NiMH prospěje jednou za rok důsledně provést opět tři až pět nabíjecích cyklů.

Zahřívání baterie
Baterie popisovaných typů se při nabíjení vždy zahřívají. Pokud teplota nepřesáhne zhruba 40 °C, je vše v pořádku. (Při podezření je možné teplotu změřit třeba dětským dotykovým teploměrem.) Například při použití nesprávné nabíječky se však teplota může dostat nad uvedenou hodnotu, což baterii ničí. Pro ochlazení baterie je však možné použít i obyčejný stolní větrák. Při použití příliš vysokého nabíjecího proudu se navíc nabíjení baterie ukončí dříve, než je potřeba, takže se baterie nenabije naplno.

Inteligentní nabíječky
Pro NiCd a NiMH je dobré používat takzvané inteligentní nabíječky. Tento termín však neznamená, že nabíječka musí umět provádět celý cyklus včetně vybití. Měla by však kromě měření poklesu proudu (což je signál plného nabití) mít ještě časový spínač. Nabíječka tohoto typu by měla mít možnost nastavení nabíjecího proudu, případně by měla pracovat s takzvaným pulsním nabíjením. To totiž dovoluje nabíjet vysokým proudem, tedy rychleji, ale bez negativních účinků na baterii.
Při používání rychlonabíječek je dobré znát mezní nabíjecí proud konkrétních článků a ověřit, že jej nabíječka nepřekračuje.

Lithium-iont
Jde o zcela jiný druh baterie, než jsou předchozí typy. Jiné jsou i rozměry, jeden článek baterie má obvykle napětí 3,6 voltu. Součástí baterie je tentokrát také řídící elektronika, která se stará o správné nabíjení. Není-li elektronika v baterii, je součástí zařízení, které pohání. Vyšší nabíjecí napětí může poškodit i tyto baterie stejně jako delší vybíjení. K tomu však může dojít až poté, co je řídící elektronika poškozena.
Provozní teploty doporučené pro Li-ion jsou v rozmezí -10 °C až 40 °C a baterie jsou konstruované na 500 nabíjecích cyklů. Jejich skutečný počet však může ovlivnit nastavení řídící elektroniky. Bohužel laik nemá prakticky šanci se o jeho kvalitě přesvědčit. Neobvykle levné baterie tohoto typu však mohou snadno patřit mezi ty, jejichž nastavení může mít k ideálu poměrně daleko. Jistou zárukou naopak je nákup originálního nebo značkového příslušenství, včetně baterií.
Článkům Li-ion, ale i Li-pol škodí, když je použijete ještě po tom, co ohlásily, že nemají dostatek energie. Obvyklý je tento postup u mobilních telefonů, jejichž majitelé je kvůli "nutnému" telefonátu zapnou chvíli po tom, co se přístroj kvůli nedostatku energie vypnul. Hovor sice uskuteční, ale snižují si tím kapacitu baterie. Výjimečně však je popsaný postup možný.
Baterie Li-ion najdeme ve fotoaparátech, kamerách, noteboocích i mobilních telefonech.

Lithium-polymer
Pro baterie s označením Li-pol platí prakticky to samé, co pro předchozí typ. Konstruovány jsou na 500 nabíjecích cyklů, napětí článku je 3,6 voltu. Mají stejný výkon jako Li-ion, ale potřebují k němu menší rozměry a nižší váhu. Provozní teploty jsou od -20 °C do 60 °C.
Baterie Li-pol i Li-ion se skladují nabité, není však třeba na dosažení plné kapacity provést tři až pět nabíjecích cyklů.

Olověné baterie
Poslední typ baterií se skladuje také v nabitém stavu, nikoli v zimě, protože ta je ničí. Provozní teploty jsou od -20 °C do 50 °C. Cyklování tentokrát není potřeba, kromě případu, že jste baterie skladovali déle než čtyři měsíce bez nabití.

Typy baterií a jejich obvyklé kapacity
"mikrotužka" tužková malý "buřt" "buřt"
AAA AA C D 9V
NiCd 300 mAh 1000 mAh 2200 mAh 4-5000 mAh 190 mAh
NiMH 800-850 mAh 2400 mAh 3500 mAh 7000 mAh 240-260 mAh

Primární články - nenabíjecí
Napětí 1,5 nebo 3 voltu. Mohou být zinko-chloridové, alkalické nebo nově lithiové.
Sekundární články (akumulátory) - nabíjecí
Článek - nelze běžně dále rozebrat.
Baterie - složena z několika článků

Co nedělat a co naopak dělat
Při vysokém nabíjecím proudu nebo při zkratu se baterie může nafouknout a posléze i vybuchnout. S bateriemi by si neměly hrát děti, protože možné olizování náplně nepatří mezi zdraví prospěšné činnosti.
Nekombinujte v jednom přístroji několik typů článků. Vkládejte vždy do jednoho přístroje články stejné značky, stejné kapacity a stejného stáří. Při nedodržení tohoto pravidla se články vždy svými parametry přiblíží tomu nejhoršímu.
Nevybírejte baterie podle největší kapacity nebo ceny, ale podle zamýšleného použití. Sledujte také doporučení výrobce, nepodceňujte ani údaje o provozních teplotách a odběrových proudech.
Nenechávejte baterie ani články na přímém slunci nebo za sklem auta. Stejně tak ovšem škodí jejich uložení například ve vlhku.
Nabíjejte a případně vybíjejte předepsaným způsobem. Opakované nesprávné provádění těchto kroků vede ke snižování kapacity u baterií NiCd a NiMH (nesprávně se také mluví o "paměťovém efektu").
Po zhruba půl roce používání, nebo po asi 100 nabíjecích cyklech udělejte tři až pět předpisových nabití a vybití. Odstraníte tím téměř úplně důsledky předcházejícího nesprávného zacházení.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů