Středa, 24. dubna 2024

Děti se učí třídit odpad

Děti se učí třídit odpad

PARDUBICE - Zajímavý nápad uvedlo do života pardubické ekocentrum PALETA ve spolupráci s magistrátním odborem životního prostředí.

Pomocí jednoduchých karetních her dětem vštěpují základní znalosti o odpadech, jejich třídění a sběru.

Mladším dětem je určena hra Černý Petr, obsahující dvanáct dvojic karet a lichého černého Petra. Vždy jedna karta z dvojice představuje určitý druh odpadu od papíru přes textil až po nebezpečné odpady, na druhé je pak nakresleno, jakým způsobem se má daný odpad likvidovat. Černý Petr je zobrazen jako postava odnášející pytle odpadu do lesa na černou skládku. Starší děti se pomocí klasických kvartet naučí orientovat v životním cyklu výrobků charakterizujících různé druhy odpadů. První karta vždy představuje surovinu, druhá použitý výrobek coby odpad, třetí připomíná způsob třídění a závěrečná karta každého kvarteta zobrazuje recyklovaný produkt. Každý balíček obsahuje dvaatřicet karet, tedy osm kvartet. Když jsme s ekocentrem PALETA přemýšleli o tom, jak propagovat třídění odpadů, zdála se nám tato cesta nejlepší, říká Roman Slach z odboru životního prostředí a dodává, že K vědomostem o odpadech je totiž třeba každého člověka vést už od mládí.

Jak Haló novinám sdělil tiskový mluvčí pardubického magistrátu Jaroslav Jonáš, jak Černého Petra, tak Kvarteta vydalo město v tisícovém nákladu. Magistrát je v přiměřeném počtu zdarma dodá všem mateřským a základním školám v Pardubicích.

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů