Středa, 24. dubna 2024

Odpadky od ledna podraží

Odpadky od ledna podraží
Vyvážení popelnic a kontejnerů v Plzni od počátku roku podraží. I když svozové firmy ještě nemají přesné kalkulace, půjdou ceny zhruba o deset procent nahoru.
Zatímco nyní se v krajské metropoli pohybuje měsíční tarif pro jednou týdně vyváženou popelnici kolem 160 korun, od ledna příštího roku to zřejmě bude o zhruba 16 korun více. Kontejner by mohl podražit z přibližně 880 korun za měsíc na 960 korun.
Zdražení svozu se odvíjí od zvýšení skládkovného. Chotíkovská skládka, na kterou směřuje většina plzeňského směsného komunálního odpadu, bude od Nového roku účtovat za jeho jednu tunu 865 korun bez daně, doposud to bylo 750 korun.
"Rozhodně to není o zvyšování našich zisků. Ze zákona se zvýšily poplatky odváděné obcím, na jejichž území skládka leží, a to ze současných dvou stovek za tunu složeného odpadu na tři sta korun," vysvětlil Tomáš Drápela, ředitel Plzeňské teplárenské, která skládku provozuje. Zbývajících patnáct korun rozdílu plyne do fondu na rekultivaci skládky.
"Ztráty zákazníků se neobávám, poplatky totiž musela zvýšit i konkurence," dodal Drápela.
"Zdražení skládkovného samozřejmě musíme akceptovat v našich vlastních cenách," řekl Právu Milan Korecký, vedoucí plzeňské provozovny svozové firmy RWE Umwelt CZ, která zajišťuje odvoz odpadu z téměř poloviny krajské metropole.
"Zatím nemáme konečná čísla, ale předpokládám, že zvýšíme sazby asi o desetinu," dodal.
Se zdražením počítá i firma Rumpold - ta má na plzeňském trhu zhruba čtvrtinový podíl.
"Cenu zvýšíme, jak ale bude vypadat konečná kalkulace, není zatím jasné. Nezdražily totiž jen skládky, nahoru šla třeba i nafta," podotkl vedoucí plzeňské pobočky Stanislav Kurdík.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů