Úterý, 23. dubna 2024

Kanaďané postaví na Slovensku závod

Kanaďané postaví na Slovensku závod
Kanadská společnost Kouei vybuduje ve středoslovenské Žarnovici závod na recyklaci pneumatik, gumárenských výrobků a plastových lahví za 22,5 miliónu eur, což je kolem 870 miliónů slovenských korun.
V novém provozu najde práci zhruba 200 lidí. Informovali o tom včera ministr hospodářství Pavol Rusko a generální ředitel slovenského zastoupení Kouei John Novak.
"Plánovaný začátek výstavby je na jaře 2005, závod by měl být dokončen rovněž v příštím roce," uvedl Novak s tím, že s náběhem výroby počítá příští rok v říjnu. Roční kapacita nového závodu bude milión zpracovaných pneumatik, s recyklací PET lahví se počítá až později. Slovensko přitom produkuje 940 tisíc pneumatik ročně.
Technologie, kterou používá kanadská firma, prý nezatěžuje životní prostředí, protože pneumatiky nespaluje, ale likviduje je destrukčním zahříváním. Při zpracování pneumatik navíc vznikají vedlejší produkty, například uhelná čerň, kterou je možné použít v automobilovém průmyslu, nebo elektrická energie či ocelová vlákna. Slovenská vláda podpoří příchod Kouei na střední Slovensko 2,5 až třemi milióny eur, tedy 97 až 116 milióny korun, které se použijí na úpravu pozemku nebo výstavbu infrastruktury. Primátor Žarnovice Dušan Gréger výstavbu nového podniku ocenil, protože pomůže snížit počet lidí bez práce. V samotné Žarnovici míra nezaměstnanosti dosahuje 25 procent.
Zahraniční firmy lákají na Slovensko zejména ekonomické reformy a příchod velkých zahraničních investorů z automobilového průmyslu. Až dosud většina firem směřovala na západní Slovensko, kabinet se však rozhodl podporovat zejména investory, kteří mají zájem o střed a východ země, kde je velká nezaměstnanost.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů