Úterý, 23. dubna 2024

Zpracuje se biologický odpad

Zpracuje se biologický odpad
Vysoké Mýto - Zastupitelstvo města se na prosincovém veřejném zasedání zabývalo kromě jiných záležitostí nakládáním s biologickým odpadem v budoucnu, konkrétně přípravou výstavby "fermentační stanice".

Bioplyn a elektrika
Při projednávání zaznělo, že záměr nebude jednoduchý například po finanční stránce: předpokládají se náklady přibližně 68 milionů korun, stavět se bude, pokud se městu podaří získat na výstavbu velkou dotaci, jinak by samotné město na podobnou stavbu tak vysokou částku těžko mohlo dát. Město má totiž záměr vytvořit systém nakládání s biologicky rozložitelnými odpady. "Záměr vyplývá ze současné legislativy a schváleného Plánu odpadového hospodářství Pardubického kraje, v němž je dána povinnost snížit množství tohoto odpadu ukládaného na skládky. Součástí systému, kromě zavedení separovaného sběru biologických odpadů od obyvatel a jejich svozu, je fermentační stanice, ta by byla umístěna vedle čistírny odpadních vod," vysvětlila vedoucí odboru životního prostředí městského úřadu Stanislava Jetmarová.
Stanice je zařízení, v němž dochází k anaerobnímu rozkladu odpadů: je to tříděný odpad od obyvatelstva a podnikatelů (kuchyňské zbytky, odpad z jídelen), z údržby veřejné zeleně, kal z čistírny, nízkorizikové odpady ze zemědělství a zpracovatelského průmyslu (jatka). Vyvíjí se bioplyn, který se jímá v plynojemu a mění se na elektrickou energii, která se distribuuje do veřejné sítě. Technologie vede k celkovému snížení odpadů, zahubí se bakterie a choroboplodné zárodky, vzniklý produkt se využije jako hnojivo.

"Město připravuje v současné době podklady pro žádost o dotaci z Operačního programu - Infrastruktura, v případě, že ji obdrží, bude se záměr realizovat," uvedla Stanislava Jetmarová.
Při jednání zastupitelů se objevila informace, že v případě poskytnutí dotace musí město uhradit deset procent nákladů. Již rok musejí kuchyně likvidovat odpad ve fermantační stanici nebo ve spalovně, praxe je všeobecně stále taková, že odpad odebírají ti, kteří chovají hospodářské zvířectvo.

Návratnost za sedm let

Starosta Bohuslav Fencl ujistil, že město pravidelně jedná s některými partnery (mj. jatky, Vodovody a kanalizace). Jak vyplývá z dosavadních představ, jednalo by se o oblast s místy až 60 kilometrů vzdálenými od Vysokého Mýta.
"Náklady by se mohly vrátit do sedmi let, pokud by se dosáhlo na dotaci z Evropské unie, investice města by se určitě vyplatila," dodal Bohuslav Fencl. Na zařízení by navázala kompostárna, je to prostě projekt nikoliv pro současnou dobu, ale pro budoucí léta rozhodně. Zastupitelstvo města přijalo usnesení "jít do projektu", neboť pomůže zlepšit životní prostředí města a okolí.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů