Středa, 24. dubna 2024

Bývalá skládka odpadu už nemůže ohrožovat

Bývalá skládka odpadu už nemůže ohrožovat
Bruntál Bývalá městská skládka komunálního odpadu na Polní ulici v Bruntále po rekultivaci už nezatěžuje životní prostředí.
Navážení odpadů na skládku bylo oficiálně ukončeno v roce1994 a hned se rozběhly přípravy na rekultivaci," sdělil mluvčí úřadu Jiří Ondrášek. Poté, co byla v letech 2001 a 2002 zpracována potřebná dokumentace, požádalo město o poskytnutí finančních prostředků Státní fond životního prostředí.
Práce na rekultivaci skládky začaly v roce 2003. " Nejprve byl odstraněn náletový porost, následovala úprava temena skládky a boků, které byly příliš strmé. Odtěžený materiál byl rozprostřen tak, aby byla zabezpečena stabilita skládky a přirozený odtok srážkových vod," pokračoval Ondrášek. Práce pokračovaly zhutněním tělesa skládky pro položení podkladní vrstvy geotextilie a polyethylenové fólie, která byla svařena po celé ploše dvojitým svárem s kontrolním kanálkem pro měření těsnosti spoje. Tato vrstva byla překryta shora rovněž geotextilií. Po utěsnění povrchu skládky byla provedena její rekultivace ve třech vrstvách. Nejspodnější je z propustného materiálu, na drenážní vrstvu byla položena vrstva hlinitopísčité zeminy a nejsvrchnější část tvoří ornice. " Proti vniknutí povrchových vod do těla skládky bylo vybudováno obvodové odvodnění, pro snížení erozivních účinků vody byly na svazích vytvořeny zasakovací drény z hrubého kameniva. Svrchní část rekultivační vrstvy byla zhutněna, frézována, urovnávána a uhrabána. Biologická rekultivace byla provedena zatravněním luční směsí," konstatoval mluvčí.
Upravenou skládku ověřila zkouška těsnosti stavu krycí fólie. Stavba byla dokončena loni v říjnu. Nyní bude probíhat monitoring kvality podzemní vody. Rekultivace skládky vyšla na více než jednatřicet milionů korun, z čehož město zaplatilo devět a půl milionu korun. Zbytek tvořily státní dotace.
Zdroj:Moravskoslezský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů