Pátek, 19. dubna 2024

Samurai razí do ulic

Samurai razí do ulic
Všebořice - Speciální mobilní drtičku Seko Samurai na likvidaci vánočních stromků ode dneška nasazují do ulic pracovníci Technických služeb města Ústí nad Labem (TSmÚ). Dnes budou sbírat stromky v Mojžíři. Likvidace stromků potrvá přibližně týden.
Mluvčí TSmÚ Radek Lebduška uvedl, že mobilní drtička bude likvidovat vyhozené stromky na hustě obydlených sídlištích. "Jde o stroj, který dokáže zlikvidovat přímo na místě velké množství dřevin. Ze stromků vznikne rozdrcením hmota, která pak končí na kompostárně všebořické skládky," dodal Lebduška s tím, že Samurai dokáže zlikvidovat odhozené vánoční stromky v daleko větším množství, než se například vejde na korbu nákladního automobilu.
"Speciální stroj na valníku tažený traktorem se ale nemusí do některých hůře přístupných částí města snadno dostávat. Proto počítáme také s nasazením Avie, jejíž osádka bude svážet stromky z těchto nepřístupných míst," doplnil mluvčí TSmÚ.
Vedoucí úseku rekultivace a skládek v areálu všebořické kompostárny Radomír Valový uvedl, že Seko Samurai slouží na Ústecku již sedm let. "Jde o dobrého pomocníka. Mobilní drtičku nevyužíváme pouze k likvidaci vánočních stromků, ale dřevin jako takových, a to po celý rok," řekl Valový s tím, že jen v loňském roce po likvidaci stromů Samurai zlikvidoval přes devět tun dřevěné hmoty ze sídlišť. Celkem svozové čety na kompostárnu svezli přes jedenáct tun dřevěné hmoty z vyhozených stromků.
Podle pracovníka svozové čety Ludvíka Pacourka, který se Samuraiem vyjíždí do ulic, se prý čas od času u kontejnerů objevují i neodstrojené vánoční stromy. To však drtičce nevadí. Než dojde hmota na kompostárnu, dřevina prochází totiž ještě sítem.
Odstrojování vánočních stromků nechávají Ústečané většinou na Tři krále. Pracovníci TSmÚ lidem nechali čas ještě o víkendu a počítají, že právě dneškem se počty vyhozených stromků na sídlištích zvýší.
Zdroj:Ústecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů