Pátek, 29. března 2024

Z města se na skládku odváží až třicet tisíc tun odpadu

Z města se na skládku odváží až třicet tisíc tun odpadu
Písek - Původně plánovaná kapacita skládky odpadu ve Smrkovicích - Vydlabech je 700 tisíc tun. Ukládá se sem odpad z kontejnerů, popelnic a sběrných dvorů Písecka a Strakonicka.
Jeden skladový prostor, tzv. kazeta, pojme až 80 tisíc tun odpadu. Tato velká, dobře od ostatního terénu izolovaná jáma v zemi, se po naplnění zakryje fólií a zeminou. Z Písku se odveze průměrně 25 až 30 tisíc tun odpadu ročně, jedna kazeta tedy vydrží zhruba na tři roky.
Celková životnost skládky je odhadována na 15 až 20 let, závisí však na mnoha vnějších faktorech: koncepci nakládání s odpady pro celou ČR, přístupu občanů a podniků ke třídění, množství bouraných objektů ve městě. Čáru přes rozpočet všem odhadům udělaly například povodně. Při nich se množství odpadu oproti ročnímu průměru zdvojnásobilo.
Biologický odpad se odváží na speciální skládku za Teplárnou v Písku, která je zatím provizorní a pojme proto odpad pouze z některých částí města. Výstavba odpovídající kompostárny je plánována, zatím však chybí finanční prostředky. Čistou zeleň, tedy části rostlin a stromů bez dalších příměsí zpracovává a dále využívá úsek Zahrada Městských služeb Písek.
Bílé a barevné sklo putuje do sběrných surovin a odtud do skláren. Recyklace použitého skla je nákladnější než výroba nového, proto sklářské podniky vykupují pouze předepsané množství, a to za nízkou cenu.
"Plasty se třídí v dotřiďovací lince Vydlaby na bílé a barevné petlahve, ostatní dále zpracovatelné plasty a plasty s vysokou výhřevností, které nacházejí využití ve spalovnách. Každý z těchto druhů se zalisuje a ve větším množství odváží do zpracovatelských firem. Největší zájem je o bílé petlahve, které lze použít na výrobu umělých vláken a vyvážejí se především do Číny," informoval Roman Mára z odboru životního prostředí MÚ v Písku.
Rovněž papír se musí roztřídit na kartón, barevný a směsný, v papírnách slouží dále k výrobě recyklovaného papíru. Letos bude ve městě zahájeno třídění tetrapacků a také plechovek od piva a dalších nápojů.
V loňském roce bylo na městskou skládku svezeno 5300 tun zbytkového domovního odpadu, tedy zhruba 3,5 šestitunových vozů každý pracovní den. Dotřiďovací linka zpracovala loni 250 tun plastů a 500 tun papíru.
Zdroj:Písecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů