Úterý, 16. dubna 2024

Poplatek za odpad v Praze o 13,5 procenta vyšší

Poplatek za odpad v Praze o 13,5 procenta vyšší

o 13,5 % schválilo Zastupitelstvo hlavního města Prahy (ZHMP).

Klub komunistů nepodpořil zvýšení, jež spolu s růstem dalších poplatků, které již loni Pražané zaznamenali, začíná být pro mnoho lidí neúnosné. Klub komunistů podporuje návrh města zákonodárnou iniciativou usilovat o změnu sazby DPH pro činnost související s komunálním odpadem zpět na pět procent.

Město zdůvodňuje zvýšení ceny za sběr, svoz a odstraňování směsných komunálních odpadů vznikajících na jeho území zvýšením sazby DPH z 5 na 19 %; pro Prahu tato změna znamenala v r. 2004 zvýšené výdaje ve výši 40 mil. Kč. Pokud by byla zmíněná zákonodárná iniciativa úspěšná, tak se nedá očekávat snížení poplatku, ale mohlo by se prodloužit období do dalšího zdražování.

Pro r. 2005 činí plánovaný objem nákladů souvisejících s nakládáním s komunálním odpadem částku 660,5 mil. Kč včetně DPH. Město ekonomicky motivuje obyvatele ke třídění odpadu a ke snižování produkce směsného odpadu a zajišťuje další aktivity na jeho podporu částkou 287 mil. Kč.

Podle propočtu města se zvýšení poplatku např. u čtyřčlenné rodiny, která vlastní 120litrovou nádobu na netříděný komunální odpad s četností svozu jedenkrát týdně, předpokládá o 23 Kč za jeden měsíc.

Město by se ale také mělo zaměřit na kontrolu tzv. podnikatelského odpadu. Podnikatelé by měli mít v nájemní smlouvě uvedeno, jakým způsobem se vypořádají s odpadem, který pramení z jejich podnikatelské činnosti.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů