Čtvrtek, 25. dubna 2024

Nová skládka u Klenovic pojme 60 tisíc tun odpadu

Nová skládka u Klenovic pojme 60 tisíc tun odpadu
Vytvořit konkurenci okresní skládce v Želči u Plané nad Lužnicí hodlá co nejdříve táborská radnice. Té patří pozemky v katastru obce Klenovice u Soběslavi, kde před nedávnem zkultivovala jedno území po někdejší skládce uzavřené v roce 1996.Klenovice -

Čím méně odpadků město odveze do Želče, kde musí platit za každou tunu, tím více ušetří. Odhad hovoří, že táborská radnice díky klenovickému projektu uspoří šest milionů korun. Možná i to byl důvod, že radní s výstavbou skládky souhlasili.

Následně vyberou firmu, která ji zhotoví. Na zaplacení si technické služby města Tábora vezmou úvěr, část uhradí formou odpisů a zbytek z vlastního fondu rozvoje. Obec Klenovice proti nové skládce nic nenamítá. Naopak před lety schválila změnu svého územního plánu tak, aby výstavba byla možná.

„Nezakrývám, že nám z toho kyne příjem do rozpočtu. Současná sazba za uložení každé tuny činí 300 korun a bude stoupat. Obec Želeč, kde je také skládka, má na těchto příjmech postaven rozpočet,“uvedl klenovický starosta Lubomír Turín a dodal, že v pracovních dnech přijede ke skládce pět až sedm náklaďáků.

Připomněl také, že klenovické území je s ukládáním odpadů spojeno už dlouhá léta. Dnes tam vedle staré skládky působí kompostárna a linka na recyklaci stavebních sutí. Teď táborské technické služby využijí poslední lagunu, která v lokalitě zbyla po těžbě písku.„K projektu existuje pachová či hluková studie. Vše je podle pravidel, i když vím, že se to nelíbí sdružení majitelů rekreačních objektů,“ uvedl Turín. Někteří z rekreantů, což je třeba případ malíře Kristiána Kodeta, už dříve právě kvůli věčnému sousedství skládek svou chalupu v této oblasti raději prodali.

Hned v sousedství chce Tábor za 14 milionů korun vybudovat novou skládku, a to na ploše přibližně čtyř hektarů. Záměr už má pohromadě, razítka potvrzují, že vliv na životní prostředí bude v souladu se zákony. Co se týče stavebního procesu, ještě nezačalo ani územní řízení. „O vybudování skládky jsme mluvili už v roce 2000. Rada uložila jednateli technických služeb úkol předložit ekonomický rozbor,“ uvedl tajemník Tábora Lubomír Šrámek. Na skládku se má vejít objem 60 tisíc tun odpadu, přičemž kapacita by vydržela deset let.

Do Klenovic by se z Tábora ale nevozil běžný domovní odpad, který by pořád končil v Želči. „Do Klenovic se budou vozit odpady ze hřbitovů, z odpadkových košů, černé skládky a odpad z velkoobjemových kontejnerů,“ řekl místostarosta Jan Babor.

Zdroj: BudNews

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů