Pátek, 19. dubna 2024

Prestižní nemocnice dostala pokutu

Prestižní nemocnice dostala pokutu
Ústřední vojenská nemocnice v Praze, která se jako první zdravotnické zařízení ve střední a východní Evropě pyšní prestižní mezinárodní akreditací JCI, dostala loni pokutu 180 tisíc korun od České inspekce životního prostředí.
"Zjistili jsme závažné nedostatky při nakládání s infekčním materiálem," řekl včera Martin Štifter, vedoucí oddělení odpadového hospodářství. Nemocnice měla například volně přístupné nádoby na nebezpečný odpad, který navíc nedostatečně evidovala.
Certifikát CJI přitom nemocnice dostávají za poskytování opravdu kvalitních a bezpečných služeb. V současnosti ho má pouze asi šedesát nemocnic v Evropě.
"Závady byly neprodleně odstraněny. Následná kontrola, kterou provedl pražský magistrát, už žádné nedostatky neshledala," uvedla mluvčí vojenské nemocnice Magda Thomesová.
Porušení předpisů o nakládání s odpady nakonec nemělo na udělení prestižního certifikátu vliv. Odborníci sledovali 1500 standardů po čtyři roky.
"Závěrečné akreditační šetření, které se uskutečnilo na přelomu listopadu a prosince, neshledalo žádné závady a nemocnice mezinárodní ocenění kvality získala," řekla Thomesová. Dodala, že pokuta 180 tisíc korun je na nejnižší možné hranici. Jenže podle České inspekce životního prostředí patřila sankce pro vojenskou nemocnici v rámci zdravotnických zařízení naopak mezi nejvyšší.
Inspektoři loni od června do října prověřili na třicet ústavů a zahájili správní řízení se šestnácti nemocnicemi či ordinacemi. Pravomocné pokuty se pohybují v rozmezí mezi třiceti a dvěma sty tisíci korunami. Kromě Ústřední vojenské nemocnice dostaly pokuty kvůli špatnému nakládání se svými odpady i nemocnice v Prostějově, Jindřichově Hradci, Pelhřimově, Jihlavě a v Havlíčkově Brodě.
Ředitel inspekce Jan Slanec uvedl, že se pokuty mohou zvýšit, pokud by nemocnice předpisy o odpadech porušovaly i nadále. Slanec chce nyní jednat s kraji, aby na nakládání s nemocničním odpadem více dohlížely. Podle inspektorů se například stává, že sestry vyhodí použité injekční stříkačky do igelitových pytlů s ostatním odpadem, přičemž jehly pytel propíchnou, takže nebezpečné látky mohou vytéct ven.
Inspekce rovněž zjistila, že bezmála sto zdravotnických zařízení od září do října předávalo nebezpečný odpad firmě, která k tomu neměla od úřadů odpovídající oprávnění. Podle zákona si to nemocnice musí ověřit. Se všemi devadesáti čtyřmi ústavy zahájila správní řízení. Podle ředitele Slance byl ale všechen nebezpečný odpad zlikvidován podle předpisů.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů