Čtvrtek, 28. března 2024

Na někdejší skládce vyroste golfové hřiště

Na někdejší skládce vyroste golfové hřiště
Švábův hrádek získal Golf klub ČB na 30 let za korunu ročně

V prostoru zrekultivované skládky Švábův hrádek na západním okraji Českých Budějovic vyroste zřejmě ještě letos nové devítijamkové golfové hřiště.
Českobudějovičtí radní na svém posledním zasedání schválili pronájem zhruba 5,5hektarového pozemku občanskému sdružení Golf klub České Budějovice za symbolickou jednu korunu ročně.
"Golf klub měl zájem o pronájem na 50 let, rada se ovšem rozhodla, že délka nájmu bude 30letá, protože po tuto dobu nelze na zrekultivované skládce stavět obytné domy," uvedl českobudějovický primátor Miroslav Tetter (KDUČSL). Poznamenal však, že ačkoli záměr Golf klubu vítá, má výhrady proti přímému výběru nájemce a spíše by preferoval veřejnou soutěž. Rozhodla podle něho ale většina v radě.
Výstavba golfového hřiště je součástí strategického plánu rozvoje města, ten ovšem počítá s jeho umístěním na druhý konec města, ke Třebotovicím.
"Rekultivovaná skládka se díky limitům daným charakterem onoho území v podstatě nedá po dobu několika desítek let využít a je fantastické, že někdo přichází s návrhem zřídit golfové hřiště. Město získává dalšího partnera, který pomůže zvýšit atraktivitu Českých Budějovic jak pro návštěvníky, tak pro obyvatele," konstatoval náměstek primátora Tomáš Kubín ODS. Iniciátorem vzniku Golf klubu České Budějovice je podnikatel Ladislav Marek, zakladatel počítačového holdingu AAC, jehož konsolidované tržby už dávno přesáhly sedm miliard korun a který se mimo jiné finančně angažuje ve fotbalovém klubu SK Dynamo či v projektu výstavby Léčebného centra sv. Markéty v Prachaticích.
"Golfový klub České Budějovice byl sice založen teprve nedávno, ale osoba pana Ladislava Marka je pro mne zárukou toho, že jde o seriózní partnerství," zdůraznil Kubín.

Devět jamek a cvičné odpaliště

Marek Právu v této souvislosti prozradil, že klub vybuduje na "Švábáku" nákladem zhruba 30 miliónů korun devítijamkové hřiště a cvičné odpaliště. "Samozřejmě to nebude hřiště pro vrcholné mezinárodní soutěže, ale domnívám se, že devět jamek pro městské účely zcela vystačí," řekl Marek s tím, že klub je schopen zahájit výstavbu okamžitě. "Nyní záleží na tom, kdy dojde k podpisu smlouvy s městem a kdy získáme stavební povolení," dodal Marek.
Golfová hřiště rostou na jihu Čech jako houby po dešti. Na Českokrumlovsku je už několik let v provozu malé šestijamkové golfové hřiště ve Větřní a za golfem zde lze vyrazit i do Lipna nad Vltavou. Další jihočeská hřiště jsou v Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku, v Nové Bystřici a Mnichu na Jindřichohradecku, v Bechyni či Čertově Břemeni u Jistebnice na Táborsku a v Kestřanech na Písecku. V plánu je výstavba dalších dvou hřišť.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů