Středa, 24. dubna 2024

Obce končí s likvidací lednic

Obce končí s likvidací lednic
Do konce roku by mělo být ekologicky zlikvidováno padesát tisíc lednic plněných nebezpečným freonem.
Plzeňský kraj - Letos by měla skončit poslední etapa projektu, v němž obce a města v Plzeňském kraji ekologicky likvidovaly staré lednice a mrazáky obsahující nebezpečný freon. Sdružení měst a obcí Plzeňského kraje projekt rozjelo jako první v republice v roce 2001.
"Do konce tohoto roku by mělo být celkem ekologicky zlikvidováno na 50 tisíc kusů starých lednic a mrazáků," řekl Marek Sýkora z regionální rozvojové agentury, která projekt připravila.
"Odstraňování vyřazených chladicích výrobků v obcích, které jsou dle zákona původci tohoto druhu odpadu, bylo do doby zahájení projektu velmi chaotické a ve většině případů bez řádného ekologického efektu," tvrdí Sýkora. Na projekt obce postupně získaly ze Státního fondu životního prostředí 30 milionů korun, dalších asi sedm milionů na svoz lednic hradily obce.
Při přípravě projektu se počítalo s výrazně menším počtem vyřazených lednic.
"Původně se uvažovalo asi o 30 tisících, nakonec jich je podstatně více," řekl Sýkora. V kraji se podle něj vyřadí v průměru 14 tisíc lednic a mrazáků ročně. Speciální mobilní jednotka, která objíždí sběrná místa projektu a lednice likviduje, odčerpá z 50 tisíc lednic téměř šest tun freonů.
Od začátku první etapy projektu v roce 2001 do konce třetí etapy v polovině roku 2004 bylo odstraněno 26 tisíc vyřazených výrobků domácího chlazení, ze kterých bylo ekologicky zneškodněno téměř 3,5 tuny látek poškozujících ozonovou vrstvu. Poslední etapa, která počítá s likvidací 24 700 lednic, začala loni v srpnu. Po skončení měl být kraj zcela vyčištěn od starých lednic. Podle Sýkory totiž nyní zákon ukládá prodejcům povinnost převzít od zákazníka při prodeji nové lednice nebo mrazáku starý spotřebič a zajistit jeho likvidaci.
"Ukazuje se ale, že to zdaleka ne vždy platí. Je proto možné, že bude nutné připravit navíc ještě jednu etapu likvidace," dodal Sýkora.
I když likvidaci organizuje sdružení měst a obcí Plzeňského kraje, kde je 138 z 501 obcí kraje, projekt je určen pro všechny obce a města Plzeňského kraje.
Zdroj:Plzeňský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů