Sobota, 20. dubna 2024

Obrazovkové sklo má další využití

Prudký nárůst odpadového skla vede k intenzivnímu bádání nad využitím i těch jeho segmentů, které nejsou vhodné pro opětovné zpracování ve sklářských hutích.
Obrazovkové sklo má další využití
Jedním z příkladů jsou použité televizní obrazovky a na tomtéž principu zobrazení pracující počítačové monitory.

Oddělení nepoužitelné složky - minerálů, které jsou nutné k přeměně elektronického paprsku na opticky viditelný bod (tvoří luminescenční vrstvu), a využití elektronického odpadu pro další finální produkci byť mimo toto průmyslové odvětví je technologickým problémem pro řadu vyspělých zemí.

Cílený aplikovatelný výzkum

V průběhu posledních 15 let pracoval ing. Jurij Linhart, DrSc., autor několika světových patentů v oboru fyziky pevných látek, na vývoji technologie přeměny sklářského odpadu na dekorativní obkladový materiál. Takto vzniklý produkt může být použit pro úpravu budov a zcela nahradit přírodní kámen při respektování všech jeho vlastností a současně mnohonásobně nižších nákladů. Hlavním cílem bylo vyvinout technologii, která by umožňovala vyrábět velkoformátové panely s dekorativními a pevnostními charakteristikami plně srovnatelnými například s přírodní žulou nebo mramorem.

Vysoké využití odpadu

V současné době je vyvinuto a patentově chráněno několik modifikací technologických procesů, které umožňují rentabilně vyrábět panely o velikosti 1000 x 1500 mm o tloušťce 15 až 25 mm, přičemž jejich pevnost v ohybu je výrazně vyšší než u nejtvrdších odrůd žuly. Takto získaný materiál byl pojmenován jako sklosilikát, protože jeho základ tvoří z více než 90 % výše zmíněný sklářský odpad a sklářský písek.

Jednou ze stěžejních výhod tohoto nového materiálu je koeficient teplotní roztažnosti, který je identický s betonem. Určitá pórovitost povrchu rubové strany panelu umožňuje pokládku na betonové desky klasickým způsobem - cementovou směsí. To v praxi znamená, že nehrozí "odlepení" při teplotních výkyvech okolního prostředí. Sklosilikátová deska tvoří s betonem zcela monolitní strukturu

Změřitelná úspora energií

Sekundárním výsledkem vědeckého bádání byl vznik technologického procesu, který umožňuje použití strusek vznikajících v metalurgii a které jsou jinak velmi obtížně využitelné jako konstrukční základ pro další materiály ze 40 až 50 % z objemu odpadu.. Výzkum a zkoušky prokázaly, že je rovněž možné získat velkorozměrové desky s řízenou vnitřní pórovitou strukturou, přičemž jejich tepelná vodivost je v porovnání s klasickou cihlou značně menší a je tedy na úrovni současných tepelněizolačních materiálů. Perspektiva v daném směru je tedy víc než zřejmá: výroba panelů poskytujících velké úspory energie na vytápění budov, jež nepotřebují dodatečně termicky izolovat.

Vyvinutá technologie získává řadu uznání (např. v roce 1999 speciální ocenění jako nejlepší technologie roku) a sklosilikátové panely jsou tak bezesporu materiálem budoucnosti. Zejména fakt, že aplikací této technologie se z velké části řeší také problém ekologické likvidace obtížně recyklovatelných skleněných výrobků, televizních obrazovek, počítačových monitorů a metalurgických strusek by měl přispět v rozsáhlému průmyslovému využití.

AUTOR: Ing. Jurij Linhart, DrCs.
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů