Pátek, 19. dubna 2024

Fišer nechce pustit stovky milionů do bahna Jordánu

Fišer nechce pustit stovky milionů do bahna Jordánu

Tábor - Čtyři sta milionů korun by Tábor zaplatil za vyvezení bahna ze dna Jordánu. Jak jsme již čtenáře informovali před čtrnácti dny, radní se rozhodli, že sediment ze dna dostanou takzvanou mechanickou suchou metodou. To znamená, že by se bahno za sucha vybagrovalo. Sediment, který by obsahoval těžké kovy, by se vyvážel na skládku problematického materiálu do Mydlovar, ale mohl by skončit na některém poli.
Zatímco ještě před dvěma týdny se vedení radnice shodlo na způsobu, jak Jordán odbahnit, radní však tvrdili, že je to hudba budoucnosti. Nyní je všechno jinak. Radní zadali firmě zpracovat projekt a požádají o státní dotaci na odbahnění. Jeho součástí by byla i stavba spodní výpustě. Díky ní by bylo možné nádrž regulovat a upouštět jiným způsobem než pouze přes hráz.
Akce, na niž chce město peníze od ministerstva životního prostředí, by přišla zhruba na čtyři sta milionů korun. Dotace může činit maximálně 80 procent z této sumy. Jestli ji Tábor získá, se ukáže v dubnu. Rozhodnutí většiny radních však kritizuje Jiří Fišer (Tábor 2002). "Snažil jsem se to kolegům rozmluvit. Místo velkého nákladného odbahnění by plně postačilo odbahnění malé. V okamžiku, kdy se začne stavět výpusť, se odbahní část okolo hráze a díky výpusti pak bude moci ze dna Jordána přirozenou cestou odcházet část bahna," tvrdí Fišer, který záležitost konzultoval s řadou odborníků.
"Velké odbahnění znepříjemní život lidem v okolí Jordána po celé jeho délce, protože bude vypuštěn několik měsíců a možná i dva roky," dodává Fišer. Zásadně odmítá argument místostarosty Jana Babora (ČSSD), že odbahnění zlepší kvalitu vody v Jordánu a zvýší jeho retenční kapacitu, to znamená, že zachytí povodeň.
Tábor musí žádost podat do konce února. "Radní uložili odboru životního prostředí, aby úředníci zorganizovali veřejnou konzultaci odborníků se zastupiteli," uzavřel Šrámek.

Zdroj: Táborské listy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů