Úterý, 23. dubna 2024

Autovraky ohrožují přírodu

Autovraky ohrožují přírodu
Liberec/Jablonec nad Nisou - Skoro neřešitelným problémem je pro mnoho majitelů automobilů otázka, co si počít se starým, nepojízdným vozidlem. Mnozí z nich tak nechávají své dosloužilé automobily odstavené na parkovišti, nebo dokonce v přírodě. Takoví výtečníci ale narazí ve chvíli, kdy budou na dopravním inspektorátu požadovat odhlášení z evidence. Aby pracovníci tohoto úřadu mohli vozidlo z evidence vyřadit a zbavit tak jeho majitele ročního poplatku za zákonné povinné ručení, musí totiž majitel doložit tzv. Potvrzení o převzetí a zneškodnění autovraku.
Právě o této povinnosti ale podle slov ekologa Miroslava Rybáře ze Severočeských sběrných surovin mnoho lidí vůbec neví. "Spousta majitelů vozidel s touto povinností není seznámena a i tento fakt je důvodem, proč lidé nechávají svá stará vozidla napospas," řekl Miroslav Rybář a dále uvedl: "Naše roční kapacita činí 800 vozidel, přičemž za minulý rok jsme zlikvidovali jen 140 autovraků. Je to dáno i tím, že spousta lidí své automobily likviduje nelegálně a součástky pak prodává do výkupen. To číslo se samozřejmě průběžně mění, ale v současné době přijímáme zhruba tři až čtyři vraky týdně."
Získat potvrzení o převzetí a zneškodnění autovraku přitom není nijak náročné. Stačí jen dopravit svůj starý vůz na pověřené autovrakoviště. V našem regionu jsou jím zmiňované Severočeské sběrné suroviny v Jablonci nad Nisou. "Po přijmutí a zvážení vozidlo zaevidujeme do protokolu o převzetí a vydáme majiteli potvrzení s podpisem a razítkem. V tuto chvíli pak může být automobil odhlášen z evidence dopravního inspektorátu," poznamenal Rybář.
Vlastní ekologická likvidace vraku pak spočívá v tom, že jsou z něj odsáty veškeré provozní kapaliny, odstraněny nebezpečné součásti a další části se ručně demontují na jednotlivé materiály. Zvlášť kovy, sklo, plasty a kabeláž. Takto ekologicky zpracovaný vrak už dál nepředstavuje hrozbu pro životní prostředí.
Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů