Pátek, 29. března 2024

Radnice chce, aby více lidí třídilo odpady

Radnice chce, aby více lidí třídilo odpady
VSETÍN - Odpady pravidelně třídí necelá polovina vsetínských rodin. Vyplývá to z výsledků dotazníkové akce, kterou mezi žáky základních škol provedla vsetínská radnice.
Do dotazníkové akce se zapojilo celkem 1776 dětí ze všech základních škol ve městě. "Dětem jsme položili sedm otázek týkajících se právě třídění odpadů u nich doma," řekl vedoucí odboru životního prostředí radnice Jiří Trezner. Z průzkumu je zřejmé, že ve Vsetíně pravidelně třídí 46 procent rodin, naopak 10 procent rodin odpad netřídí vůbec.
Nejčastěji tříděným odpadem jsou plasty, papír a sklo. Kovy třídí jen devět procent rodin. Dva dotazy se týkaly také druhů separačních kontejnerů a jejich vzdálenosti od domu. Z průzkumu vyplynulo, že 18 procent respondentů musí k recyklačnímu kontejneru jít dále než 100 metrů.
Výsledky průzkumu bude posuzovat komise životního prostředí a rada města. "Pokusíme se přiblížit separační nádoby k domům tak, aby k nim lidé nemuseli chodit daleko," uvedl Trezner. Jednou z důležitých podmínek, jak zvýšit celkové procento recyklovaného odpadu ve městě, je podle Treznera dobrá informovanost občanů.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů