Čtvrtek, 28. března 2024

Množství odpadu v Brně roste

Množství odpadu v Brně roste
BRNO - Poplatek v maximální zákonem stanovené výši 500 Kč zaplatí letos od prvního března do posledního května každý obyvatel města Brna do pokladny magistrátu za svoz, třídění a likvidaci pevného domovního odpadu.
Jak informoval vedoucí odboru životního prostředí Martin Vaněček, poukázky budou k dispozici na podatelnách malých radnic i kontaktních místech magistrátu, možná je bezhotovostní úhrada převodem na účet č. 156304/5400 (variabilní symbol rodné číslo poplatníka).
Pro hotovostní platby budou uvedeny do provozu pokladny v přízemí budovy magistrátu na Malinovského náměstí a v budově magistrátu na Šumavské 33. Náměstek primátora Petr Zbytek (ODS) v pátek informoval, že brněnský magistrát je ve vybírání poplatků za odpady dlouhodobě úspěšný.
"V minulých dvou letech jsme se dostali téměř k 98 procentům vybraných poplatků, jen v loňském roce jsme inkasovali osm miliónů korun navíc jako penále," řekl Zbytek a dodal, že magistrátní oddělení správy poplatků vymáhá ročně peníze od zhruba 28 000 občanů, advokátním kancelářím pak předává k řešení zhruba 1100 případů.
To se však dlužníkům pořádně prodraží, protože pětisetkorunový poplatek se rozrůstá nejen o penále, ale také o náklady advokátní kanceláře a exekutorů, které několikanásobně překračují dlužnou částku.
Podle šéfa magistrátního odboru životního prostředí množství komunálního odpadu v Brně stále roste. Loni lidé vyhodili do popelnic 65 600 tun odpadu, což bylo asi o 1600 tun více než předloni. Ve sběrných dvorech kromě toho končí ročně asi 20 000 tun nebezpečného odpadu.
Systém svozu, třídění a likvidace odpadu, provoz sběrných dvorů a likvidace černých skládek v Brně zhltne ročně 280 miliónů korun. K částce, kterou město vybere od občanů, musí ještě zhruba 90 miliónů ročně připlácet.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů