Pátek, 29. března 2024

Blíží se placení za odpad

Blíží se placení za odpad

BRNO - Účinnost vymáhání poplatku za odvoz a likvidaci komunálního odpadu od neplatičů dosahuje v Brně 97 %, uvedl náměstek brněnského primátora Petr Zbytek (ODS).

Loni při tom zabavili exekutoři majetek, stáhli patřičnou částku ze sociálních důchodů občanů, nebo z jejich stavebního spoření a předali městské pokladně osm milionů korun. Právní oddělení města Brna řešilo samo ve své kompetenci 28 000 případů neplatičů tohoto poplatku. Na exekutory zbylo jen 1100 nejhrubších případů např. totálního odmítání jakékoliv platby nebo komunikace s radnicí. Při vyřizování těchto soudních sporů využívá město služby renomovaných právníků. Než dojde k exekuci, vyčerpají pestrou paletu možností, při kterých má dlužník možnost splnit svoji občanskou povinnost. Nevyužije-li ji, dopadnou na něj důsledky v plné míře, prohlásil Zbytek. V případě občanů Brna poplatek za odpady činí 500 Kč za každou osobu. Vzhledem k blížícímu se termínu splatnosti (31. května) otevře brněnský magistrát od 1. března pokladny i v přízemí své úřadovny na Malinovského náměstí 3.

Ombudsman Otakar Motejl se nedávno obrátil na vedení radnic, aby k vymáhání stokorunových dluhů přistupovali šetrně, se sociálním zřetelem, a to přednostně s využitím vlastních pravomocí. Uplatnění soudní exekuce, která navýší původní poplatek řádu stokorun na mnohonásobek v tisících korun, považuje ombudsman za poslední možnost.

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů