Pátek, 29. března 2024

ZSNP sa zbavuje recyklačnej dcéry

ZSNP sa zbavuje recyklačnej dcéry

Žiarsky spracovateľ hliníka ZSNP, a.s., ponúka na predaj stopercentný podiel svojej dcérskej s.r.o. ZSNP Recykling. Podľa generálneho riaditeľa ZSNP Petra Ondru je tento krok súčasťou stratégie odpredávania noncore aktivít, ktorá bola prijatá po kapitálovom vstupe investičnej skupiny Penta.

„O tom, že ZSNP Recykling nebude patriť do corebiznisu, sa rozhodlo už začiatkom roka 2003,“ pripomína P. Ondro. „Stále sme ju však vnímali ako svoju spoločnosť a ďalej ju rozvíjali,“ dodáva.

ZSNP Recykling sa špecializuje na likvidáciu automobilových vrakov. Patrí medzi desať slovenských spoločností, ktoré na túto činnosť získali autorizáciu Ministerstva životného prostredia SR. Jej kapacita predstavuje tritisíc autovrakov ročne pri dvojsmennej prevádzke.

Peter Ondro: Nepredávame za každú cenu.ZSNP ju založila už v roku 1997, vzhľadom na očakávané zmeny v legislatíve, týkajúcej sa vyradených motorových vozidiel. Keďže priority matky sú dnes zamerané na iné činnosti, chce teraz odpredať dcéru strategickému investorovi, ktorý by dokázal jej recyklačné kapacity intenzívnejšie využiť.

P. Ondro však zároveň zdôrazňuje, že ZSNP Recykling je perspektívna spoločnosť, preto nebude predaná za každú cenu. Pokiaľ dôjde k predaju, nemusí ju automaticky získať záujemca s najvyššou ponukou. Okrem ceny bude dôležitým kritériom aj zámer kupujúceho. Ten by mal dokázať zabezpečiť využitie recyklačnej linky v dlhodobej perspektíve.

Podľa P. Ondru bude mať nový majiteľ dobrú východiskovú pozíciu. Doteraz sa trh so spracovaním autovrakov veľmi nehýbal, tento rok sa však v dôsledku výmeny poznávacích značiek ocitlo mimo evidenciu okolo 350-tisíc vozidiel.

Zdroj: www.etrend.sk

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů