Sobota, 20. dubna 2024

Odpadků díky třídění ubývá

Odpadků díky třídění ubývá
Jablonec n. N. - Téměř sedm tisíc šest set dva tun směsného komunálního odpadu vyprodukovali v loňském roce obyvatelé Jablonce. Oproti letům předešlým však došlo k poklesu a jedná se o nejmenší množství od roku 2000. Stalo se tak hlavně díky separaci papíru a skla, které se opětovně bude třídit na bílé a barevné.
Separovaného papíru Jablonečané nashromáždili celkem 1010 tun, skla 245 tun a dále 144 tun plastů. Přestože separace papíru v loňském roce poklesla, na jednoho obyvatele připadá více než třiatřicet kilogramů suroviny, což několikanásobně přesahuje krajský i celorepublikový průměr. Třídění skla a plastů má podle evidence stoupající tendenci. "Míra separace je zatím stále nízká a musí být výrazně zlepšena," uvedl v plánu odpadového hopodářství René Hybner z oddělení životního prostředí. "Přesto je evidentní velmi dobrý trend v třídění složek odpadů," dodal.
V loňském roce se v Jablonci zvýšila také produkce nebezpečného odpadu, a to o zhruba deset tun na celkových 103,6 tun. Více než třiačtyřicet procent tvoří vyřazené lednice, dalšími zhruba sedmadvaceti procenty se podílí elektrická a elektronická zařízení, dvacet procent zaujímají znečištěné obaly, necelých šest procent autovraky a přibližně tři procenta čítají olověné akumulátory.
Podle předpokládaného vývoje budou obyvatelé Jablonce vytvářet v roce 2010 více než 13,5 tisíce tun směsného komunálního odpadu. Skládkovat přitom bude možné pouze 9308 tun a s ostatním odpadem bude nutné nákladat jiným způsobem.
Zdroj:Deník Jablonecka
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů