Pátek, 26. dubna 2024

Tanvald má nejdražší odvoz odpadu v kraji

Tanvald má nejdražší odvoz odpadu v kraji
Každý občan tu od února platí už pětistovku za rok

Sedmitisícový Tanvald na Jablonecku má od letoška vůbec nejdražší odpady v celém Libereckém kraji.
Město totiž v únoru rozhodlo o zvýšení poplatků za likvidaci na maximální možnou částku, kterou ještě zákon povoluje, tedy 500 korun na hlavu a rok.
Ani tak ale od občanů vybrané peníze nestačí na pokrytí všech nákladů, které tanvaldská radnice s odpady má. Až dosud přitom Tanvaldští platili jen 432 korun. Právu to řekl starosta Tanvaldu Petr Polák (ODS).
"Hodně se do toho promítlo loňské zvýšení DPH o 14 procent, navíc nám rok od roku v Tanvaldu stoupá absolutní množství odpadů o pět procent, což si neumíme vysvětlit. Od roku 2000, kdy jsme platby na hlavu zavedli, jsme ale poplatek měli stále stejný a zvyšujeme jej poprvé," uvedl pro Právo Polák.
I tak ale podle něj vybrané peníze na likvidaci odpadů nestačí a město musí doplácet ještě zhruba čtvrt miliónu korun ze svého. Aby se totiž náklady zcela pokryly, musel by každý občan platit zhruba 525 až 530 korun ročně.

Většina měst se drží v baťovských relacích

Problémy s financováním likvidace odpadů přitom mají i ostatní města v regionu, která už platby na hlavu zavedla. Na rozdíl od Tanvaldu ale zatím váhají, zda z psychologického hlediska zavést pětisetkorunovou taxu a pohybují se spíš v baťovských relacích. Třeba v Liberci se od letoška platí 492 korun a zároveň město další tři až čtyři milióny korun doplácí ze svého rozpočtu. Radnice teď spíš spoléhají na to, že zákonodárci zvýší maximální limit poplatku nebo alespoň vrátí odpady do snížené sazby DPH.
"Před zvýšením DPH totiž bylo vše nastaveno tak, aby to tak zhruba vycházelo. O zvýšení limitu poplatku v samotném zákoně se zatím prý neuvažuje, ale tlak určitě bude. Všechna města s tím totiž mají problémy, je ale třeba to připustit, protože jde o politikum," uvedl nedávno liberecký primátor Jiří Kittner (ODS).
Podle Poláka by ideální bylo zvýšení limitu na 600 korun. "V dalších několika letech bychom tuto částku ani nepřesáhli, nejprve by ale muselo dojít k dalšímu skoku, který bychom asi měli problém lidem vysvětlil," dodal Polák.

Jablonec našel východisko v třídění

Ukazuje se však, že potíže naopak nemají ta města, která sázejí na ekologii a poplatky na hlavu vůbec nezavedla. Třeba v Jablonci tak vystačí jen s vybranými platbami za svoz popelnic a radnice ze svého navíc nedává ani korunu.
"Pokud nám to nenařídí zákon, nikdy platbu na hlavu nezavedeme. To demotivuje každého od separace. Ve většině měst, která takový poplatek zavedla, se stejně nad to ještě doplácí z rozpočtů. Likvidace nás ročně stojí asi 25 miliónů korun, výdaje ale máme ve stejné výši jako příjmy," podotkl jablonecký místostarosta Radovan Louda (ODS).
Po Jablonci lze tak narazit na desítky barevných kontejnerů na separaci a lidé mají možnost třídit až 80 procent všech surovin. Ročně tak Jablonečané dohromady vyseparují přes tři tisícovky tun komunálního odpadu.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů