Pátek, 29. března 2024

Unie kárá Česko za ojetiny

Unie kárá Česko za ojetiny
Buď se Česko stane autovrakovištěm Evropy, nebo se výrazně zdraží pořízení jakékoli ojetiny. To jsou možné reakce vlády na řízení pro porušení práva volného pohybu ojetých aut, které v pátek proti Česku zahájila Evropská komise.
Komise tvrdí, že podmínky registrace ojetých aut z dovozu jsou přísnější než ty, které se vztahují na ojetiny koupené v zemi.
Ze zahraničí totiž nelze dovézt auta starší osmi let. Pokud mají evropskou homologaci, zvyšuje se limit na dvanáct let. Za registraci dovezené ojetiny se platí poplatek pět tisíc korun. Naproti tomu dvacet let starou škodovku koupenou v bazaru lze do provozu přihlásit bez problémů, navíc majitel žádný registrační poplatek neplatí.
České orgány proto mají EK do dvou měsíců vysvětlit, zda jsou podmínky registrace dovážených a "domácích" ojetin rozdílné a pokud ano, co s tím Praha bude dělat. Pokud by ke změně předpisů nedošlo, může následovat žaloba k Evropskému soudnímu dvoru.
"Komise je rozhodnuta zabránit všem překážkám dovozu, aby zajistila fungování jednotného trhu v rozšířené Evropské unii," cituje komise prohlášení komisaře pro průmysl Güntera Verheugena.
Ministerstvo dopravy zatím vyjádření komise nedostalo a proto je nechce komentovat.
Naplnění zásady volného obchodu s auty v Česku znamená, že podle stávající zákonné úpravy se bude platit při registraci koupené ojetiny a zároveň se nebudou prodávat použité vozy neodpovídající evropské homologaci, tedy starší než osm či dvanáct let. Takové opatření by znemožnilo prodej a nákup starších škodovek. V zemi je registrováno 286 tisíc aut Škoda Favorit s průměrným stářím 14 let a 465 tisíc vozů Škoda 120 a Škoda 105 starých průměrně 22 let. Tyto vozy patří především starším majitelům, kteří na nová auta nemají.
Pokud by stát nechtěl jejich práva omezit, musí zrušit věkový limit pro registraci. Pak by se ale Česko stalo zemí, kde se budou hromadit i vraky. Aby k tomu nedošlo, musely by se zvýšit registrační poplatky. Tak postupují v Maďarsku či Portugalsku, kde poplatky činí až 80 procent ceny ojetiny. V Belgii jsou odstupňované podle stáří auta..
"Každý stát má mít právo regulovat dovoz aut, které se svým stavem blíží vrakům. Za dva roky je bude muset ekologicky likvidovat a na to Brusel peníze nedá," soudí člen předsednictva Svazu dovozců automobilů Lubomír Tvardík s tím, že technické kontroly jsou pro regulaci účinnější než poplatky.
Navzdory omezením, na která poukazuje EK, loni dovoz ojetin do Česka vzrostl o 5 procent a registrovalo se 122 tisíc použitých aut.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů