Sobota, 20. dubna 2024

Starostové se hlasitě ozývají: Odpad prý vysává pokladny

Starostové se hlasitě ozývají: Odpad prý vysává pokladny
Zástupci obcí se rozhodli, že nebudou jen poslušné ovečky. Chtějí, aby svoz a ukládání odpadu přišlo obecní pokladnu levněji a zbylo tak na užitečnější investice. A kde jinde by toho mohli dosáhnout než tam, kde se dělá velká politika.

GABRIELA CHUCHVALCOVÁ

Kolínsko - Na začátku bylo jen téměř bezmocné rozhořčení starostů mikroregionu Pečecka nad tím, kolik zase letos zaplatí z obecní pokladny za svoz a ukládání odpadu.

"Náklady neúnosně rostou, ať již jde o zvýšení daně z přidané hodnoty na devatenáct procent nebo navýšení cen za uložení odpadu na skládce. Peníze bychom raději investovali do rozvoje našich obcí," rozčilovali se. Co bude na konci? Dojde k udá losti, v České republice rozhodně ne běžné. Na příští úterý je totiž domluveno neobvyklé dostaveníčko: starostové a další zástupci obcí přijedou o problematice diskutovat na půdu Poslanecké sněmovny. Jejich protějšky budou poslanci, zástupce Středočeského krajského úřadu a další odborníci na životní prostředí.

"Chceme vytvořit tlak na poslance a chceme odjet s jasným výstupem. Hlavní myšlenkou je výzva pro poslance a senátory, aby vyvinuli veškeré legislativní úsilí, které povede ke snížení sazby daně z přidané hodnoty v oblasti odpadového hospodářství na původní pětiprocentní sazbu," uvedla tajemnice svazku Markéta Pošíková, která se zabývá organizací setkání ve sněmovně.

"Stát hází odpovědnost na obce, ale původcem odpadu je přece člověk," řekl starosta Radimi Jiří Bitrman, který se do Poslanecké sněmovny rovněž chystá. Nápad kontaktovat poslance vznikl na lednovém jednání starostů mikroregionu, kde došlo ke zmíněné diskusi o nákladech, které musí obce vynakládat za odpad. Úkolu se zhostila tajemnice Markéta Pošíková. Z kontaktovaných politiků projevil největší zájem poslanec a bývalý ministr životního prostředí Miloš Kužvart. Ten se konference též aktivně zúčastní. Zatím se zdá, že výše nákladů na odpadové hospodářství netrápí jen obce na Pečecku. Na konferenci je již přihlášeno bezmála sedmdesát lidí. Starostové z okolí Peček vyrazí do Prahy hromadně autobusem.
Zdroj:Kolínský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů